miercuri, 18 martie 2020

10(Zece) activități extrașcolare pentru perioada de izolare la domiciliu

Ești părinte, bunic, frate mai mare, unchi, mătușă? Stai acasă cu copilul în perioada vacanței impuse de răspândirea COVID-19, iar tu nu mai știi cum să diversifici activitățile desfășurate alături de copilul tău? Iată câteva exemple! Selectează ceea ce-ți place și încearcă să petreci timp de calitate alături de copil, fără să încalci indicațiile autorităților.

Folosește această ocazie și discută mult cu copilul tău. Va fi încântat să-ți împărtășească trăirile. Încearcă să-i liniștești temerile, transmițându-i sentimentul de securitate. Vorbește-i deschis despre ceea ce-l preocupă. Explică-i motivele pentru care este obligatoriu să rămână la domiciliu. Spune-i cum se poate proteja. Învață-l regulile esențiale de igienă.Variază-i activitățile și totul va fi bine.

1. Lectura
Am auzit de mii de ori că în prezent copiii nu mai citesc. Fie că nu mai au suficient timp din cauza programului aglomerat, fie că nu s-au deprins încă să o facă, adevărul este că lectura nu mai este o activitate zilnică a copilului. Acum e timpul să le stimulați curiozitatea.

Puteți începe cu selectarea unei cărți din biblioteca personală. Imposibil să nu-i atragă ceva atenția! Poate o copertă colorată sau un titlu ori autor, vei găsi cu siguranță ceva pe placul copilului. Lasă-l pe el să aleagă, până la urmă el este cel care o citește. Chiar dacă părerea ta nu coincide cu cea a copilului, oferă-i libertatea să decidă, dar ai grijă să fie lectură potrivită vârstei sale. Ia în calcul că lectura trebuie făcută de plăcere, nu din obligație, doar urmărești stimularea lecturii nu impunerea ei. Va avea timp și pentru lecturile școlare.
2. Știința
Activitățile în aer liber pot fi plăcute, dar nu părăsiți locuința dacă nu aveți o curte proprie. Înlocuiți mersul cu bicicleta sau cu rolele cu activități științifice distractive.

Construiți un vulcan și provocați o erupție, folosind bicarbonat de sodiu și oțet alimentar. Asigurați-vă că spațiul este suficient ventilat.

Organizați activități de orientare. Dacă nu aveți o busolă proprie, puteți folosi busola de pe smartphone și să organizați jocuri de orientare prin casă. Stabiliți punctele cardinale în funcție de anumite repere. De exemplu: dormitorul se află la Sud etc.

3. Creativitatea
Fiți creativi și organizați un concurs de scris poezii sau povești. Scrieți fiecare varianta sa și citiți împreună ceea ce ați creat. Solicitați ajutorul unui juriu (bunicii, dacă locuiți împreună). Potrivite ar fi și concursurile de recitat sau pictură.

Pictați ceva sugestiv alături de copilul vostru. Alegeți o temă, folosiți culori vesele și încercați să vă faceți portretul reciproc, de exemplu. Vă asigur că finalul va stârni zâmbete.
4. Jurnalul
Învață-ți copilul ce este un jurnal. Arată-i cum se fac însemnările zilnice. Oferă-i un jurnal potrivit.  Dacă nu ai, poți folosi orice carnețel pentru însemnări sau un simplu vocabular. Cu copiii familiarizați cu lucrul la PC, puteți demara înființarea unui blog. Faceți postări împreună. Este amuzant și constructiv!
5. Teatrul
Nici nu vă puteți imagina cât de mult le place copiilor să joace teatru. Citiți împreună o piesă de teatru scurtă și încercați interpretarea ei. Transformați sufrageria în scenă. Bunicii pot fi publicul. Încropiți costume din hârtie creponată. Sunt ieftine și ușor de realizat.

6. Colecțiile
Reactivați colecțiile mai vechi. Poate aveți prin casă colecții de scoici culese de pe plajele unde ați fost sau plante presate. De nu, o colecție de nasturi, sigur are fiecare.

Folosiți colecțiile voastre pentru a realiza proiecte creative. Faceți împreună un tablou cu florile presate. Puteți realiza o figurină din scoici, o broșă ori o pereche de cercei din nasturi deosebiți.

Această activitate îi va ocupa timpul într-un mod productiv și creativ.

7. Bucătăria
Puteți folosi timpul petrecut împreună cu copilul vostru pentru a pregăti „ceva bun”. Îl poți numi ajutor de bucătar, asta îl face să se simtă util. Organizează totul ca un joc, astfel va părea mai antrenant. Ai grijă și la recuzită. Puteți să purtați bonete și șorțuri.

Preparați ceva care nu cere efort și aveți grijă să nu se accidenteze. Puteți încerca o limonadă cu mentă, o salată, înghețată, etc.

Așezați masa ca la restaurant și explicați copilului cum se folosesc tacâmurile. Va fi plăcut.

8. Gospodăria
Arătați copilului cum trebuie îngrijit un animal. Dacă locuiți la bloc și aveți un animal de companie (un hamster, un peștișor auriu, un peruș, un cățel ori un motan), e timpul să-l lăsați și pe copil să se ocupe de îngrijirea lui. Astfel copilul devine mai responsabil. Lăsați copilul să îngrijească animalul și nu preluați voi și această activitate sub simplul pretext că o faceți mai bine. Puteți să-i cumpărați copilului și o enciclopedie despre animale.

Grădinăriți împreună. Dacă locuiți la curte, puteți să explorați grădina ori solarul de legume. Dacă nu este posibil, organizați plantele de apartament, schimbați pământul, udați-le împreună.

9. Jocuri de societate
Petreceți timpul într-un mod plăcut, jucându-vă împreună cu copilul vostru jocuri de societate: Scrabble, Șah, Rummy, Domino, Monopoly, Nu te supăra frate! Completați puzzle-uri mari și colorate. Veți vedea ce repede trece timpul!

10. Îndemânarea
Dezvoltați îndemânarea copilului într-un mod creativ. Învățați-l cum se cos nasturii. Nu vă fie teamă, acul este un instrument, nu o armă. Și voi v-ați înțepat uneori, dar n-ați pățit nimic grav! Dacă aveți copii interesați, puteți să-i inițiați în tainele cusăturilor artizanale sau tricotatului. Voi alegeți.

Inspirație și vacanță plăcută vă doresc!
Cu drag,

Un comentariu:

JP spunea...

Majoritatea activitatilor de mai sus sunt bune si pentru elevi si pentru parinti, acum ca ne paste o perioada si mai lunga de izolare...

Trimiteți un comentariu