joi, 26 martie 2020

Cifrele romane (II)

Pentru perioada în care se predau cifrele romane, am lucrat o planșă de afișat în clasă, care poate fi folosită și ca fisă de lipit în caiet.

Pentru o varietate mai mare, planșa vine în 4 variante, din care puteți alege prezentarea care vi se potrivește.
Ştiaţi că…

Cifrele reprezintă simboluri grafice folosite pentru scrierea numerelor?

Cifrele pe care le folosim, (1, 2, 3, 4, 5,…) sunt cunoscute drept cifre arabe sau arabo-indiene, indienii având şi cifra zero, romanii neavând reprezentare pentru acest număr? De fapt, arabii au popularizat aceste cifre, dar ele au fost iniţial folosite de comercianţii fenicieni, mult înainte, pentru a-şi calcula operatiunile comerciale.

Astăzi folosim în mod curent cifrele arabe, dar şi cifrele romane?

Logica după care cifrele feniciene au fost alese pentru a fi folosite în viaţa de zi cu zi se poate explica prin numărul de unghiuri folosite la scrierea lor? Dacă vei scrie cifrele în forma lor originală, vei înţelege imediat. Astfel: 1 are un unghi, 2 are două unghiuri, 3 are trei unghiuri, etc.

Deşi zero e o invenţie mai recentă, de origine indiană, se respectă regula: zero unghiuri?

Iată un exemplu:
Mult succes!
Cu drag,

Un comentariu:

JP spunea...

Ma intreb de ce nu existau astfel de infografice si cand eram eu elev. Mi se pare foarte util sa ai cateva astfel de inserturi pentru cele mai importante informatii legate de o anumita materie, foi pe care sa le tii la sfarsitul caietului.

Trimiteți un comentariu