„Educația începe acasă și continuă la școală!”
„Fiii voștri, însă, trebuie să-nvețe
Din copilărie încă, de la voi,
Primele îndemnuri, primele povețe,
Dorul de lumină, scârba de noroi.”
(Dacă toate-acestea fi-vor învățate, N. Labiș)
Pe 5 Octombrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației. Școlile marchează acest eveniment prin activități educative specifice.
5 exemple de activități desfășurate cu prilejul Zilei Mondiale a Educației:
1. Copacul educației
Această activitate are ca scop conștientizarea importanței educației, în rândul elevilor.
Ca punct de pornire în această activitate, noi am ales discuția liberă. Fiecare copil și-a spus părerea despre rolul educației în viața omului, apoi am rezumat cele spuse de ei, găsind cuvinte ce definesc acest rol. I-am ajutat folosind întrebările „Ce reprezintă educația?” sau „Ce-ți vine în minte, atunci când pronunți educație?”
Am notat toate cuvintele rostite de copii și pentru că sunt încă mititei, în clasa pregătitoare și nu știu să scrie, le-am notat pe fiecare pe câte o frunză. În cazul în care aveți copii mai măricei, pot scrie singuri pe frunze.
Am decupat tulpina unui pom și am lipit frunzele, formând copacul educației. Am recitit cuvintele găsite. Unii dintre copilașii mei manifestă dorința de a citi singuri și i-am lăsat să silabisească puțin.
2. Afișul sau ilustrarea Zilei Mondiale a Educației
Realizarea afișului zilei are ca scop conștientizarea importanței educației și exprimarea lui prin intermediul artelor plastice.
Afișul Zilei Mondiale a Educației poate fi realizat elevii mai mari, care înțeleg noțiunea de afiș și rolul acestuia.
Cu copiii micuți, ilustrarea Zilei Mondiale a Educației este mai ușor de abordat. În fapt, se cere elevilor să deseneze tot ceea ce consideră că are legătură cu educația. Se recomandă ca această activitate să fie precedată de o discuție lămuritoare asupra elementelor ce urmează a fi desenate.
Copiii mei au abordat cu plăcere această activitate, iar desenele lor au fost foarte reușite și au surprins esențialul.
3. Desene pe asfalt
Această activitate este o variantă a activității precedente, cu deosebirea că desenul nu se va realiza pe suportul clasic de hârtie, ci în aer liber, pe asfalt.
Din experiența proprie, vă spun că această variantă de lucru este mult mai plăcută pentru elevi, dacă în ziua respectivă vă zâmbește soarele, iar temperaturile sunt plăcute. Pentru că tot se află în aer liber, elevii pot fi implicați și în câteva jocuri de mișcare.
4. Lansare de baloane
Această activitate are ca scop conștientizarea importanței educației, în rândul elevilor și se desfășoară similar activității „Copacul educației”, cu deosebirea că, mesajele nu se mai scriu pe frunze ci pe baloane.
Se recomandă ca baloanele să fie umflate și bine legate cu o zi înainte, folosind o butelie de heliu, specială pentru baloane.
Baloanele se vor lansa în curtea școlii, toate odată, la semnalul profesorului sau a unui elev desemnat în acest scop.
5. Concursul „Cupa Educației”
Această activitate are ca scop conștientizarea importanței educației, în rândul elevilor, precum și stimularea spiritului de echipă.
Se organizează echipe de concurs, iar temele propuse pot fi din domenii variate. Elevii pot concura în probe sportive, de creație literară sau pe teme civice.
Voi sunteți cei care stabiliți probele, dar nu uitați să pregătiți recompense tuturor elevilor participanți, după calitatea prestației și, mai ales, cu scopul motivării. Pregătiți diplome, cupe, medalii și organizați o mică festivitate de premiere. Elevii se vor simți apreciați.
Activitățile pe care le desfășurați cu elevii voștri sunt, cu siguranță, variate. Acestea sunt doar 5 exemple. Dacă vreți să ne împărtășiți din experiența voastră, vă aștept cu păreri, la rubrica de comentarii.
Cu drag,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu