În articolele trecute vă tot povesteam despre copiii mei, cum că sunt veseli, inteligenți și cu o curiozitate debordantă. Am descoperit la ei plăcerea de a discuta pe teme științifice, ceea ce m-a mirat un picuț. Mai mult i-am descoperit și foarte informați, cu răspunsuri exacte și la obiect, dar și cu păreri proprii legate de anumite fenomene.
Dacă tot le-am descoperit preocupările și interesele legate de Univers, de viața pe Terra, de evoluția omului, astăzi le-am oferit „Curiozități din lumea necuvântătoarelor: Cum se naște un fluture?”
Pentru că străbatem câteva lecții despre lumea vie, iar de câteva ore tot clasificăm animalele după diferite criterii, astăzi am ajuns la clasificarea după modul de înmulțire. Copiii mei știau că animalele se înmulțesc atât prin nașterea de pui vii, cât și prin ouă, iar asta mi-a simplificat sarcina. Am condus discuția spre modul de înmulțire al insectelor, am particularizat cu fluturele și am generat o întreagă discuție, la care copiii mei au participat din plin.
În sprijinul discuției am adus imaginea cu metamorfoza explicată cu paste făinoase și un film care prezintă metamorfoza fluturelui, dar pe care nu-l pot atașa aici, nefiind realizat de mine.
Pentru că plăcerea lor a fost reală, lecția a continuat cu colorarea fișei despre metamorfoză, identificarea stadiilor și numirea lor.
Am abordat subiectul și din perspectivă literară, citind „Legenda fluturilor”, pe care o puteți accesa aici.
Ora a doua, am alocat-o unui colaj cu stadiile metamorfozei fluturelui. Fișa noastră presupune colorarea și decuparea medalioanelor care prezintă fazele dezvoltării și lipirea lor în ordinea firească, pe aripile unui fluture. În titlul fișei apare verbul a se naște. Explicați elevilor că este folosit cu sensul de a se ivi, a apărea, a lua ființă.
Ultima etapă a activității a fost cântecelul „Fluturașul”. Aici copilașii mei au cântat, au bătut din aripioare ca fluturașii și s-au distrat. Prezentarea ppt o puteți descărca de aici.
Sincer, am văzut câteva zâmbete largi și ochi strălucitori. Nu există feed-back mai bun și mai măgulitor ca plăcerea firească și reală a copiilor.
Dacă vă plac activitățile noastre, vă mai aștept în vizită.
Cu drag,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu