miercuri, 15 iunie 2016

La mare, compoziție - colaj tehnică mixtă

6/15/2016 0
La mare, compoziție - colaj tehnică mixtă
La mare, compoziție - colaj tehnică mixtă
La mare, compoziție - colaj tehnică mixtă
La mare, compoziție - colaj tehnică mixtă
„La mare”-elevi 7 ani

Se apropie vacanța de vară, iar gândul copilașilor mei e deja în zări departe, la munte ori la mare. Pentru a fi pe gustul lor, astăzi le-am propus un subiect drag în această perioadă caldă a anului: „La mare!!”. Au fost încântați de propunere și chiar dacă tehnica aceasta de lucru nu este tocmai simplă pentru copiii de clasa întâi, ei au lucrat cu sufletul. 

Mod de lucru:
1. Folosind culori de apă, se aplică fundalul compoziției și se lasă la uscat.
2. Până ce lucrarea se usucă, decupați din altă coală elementele ce urmează a fi aplicate: bărcuțe, umbrele, papuci, șezlonguri etc. Puteți folosi și fire de ață, bumbac pentru nori ori fire de iarbă și scoarță de copac, pentru bărcuțe și alte elemente de decor. Variantele sunt nenumărate. 
3. Aplicați elementele de decor încercând să obțineți o compoziție echilibrată din punct de vedere vizual.

Sper să vă inspire!
Cu drag,
Loreta

duminică, 12 iunie 2016

Prințul și Prințesa Alfabetului - coronițe

6/12/2016 0
coronițe
Coronițele „Prințul Alfabetului” sau „Prințesa Alfabetului” pot fi lucrate cu copilașii claselor pregătitoare sau ai claselor înțâi, la finele anului școlar, ca bonus pentru parcurgerea alfabetului.

Materiale necesare:
-hârtie albă sau colorată;
-lipici;
-foarfecă.

Mod de realizare:
Pentru realizarea coronițelor aveți două posibilități: dacă dețineți o imprimantă color și doriți simplificarea proiectului, puteți imprima coronițele galbene deja decorate, dacă nu, imprimați pe hârtie colorată varianta simplă și decorați cu bucățele decupate de hârtie.

ATENȚIE!!
Dimensiunile coronițelor se potrivesc unor căpușoare micuțe. Imprimați pentru început o singură coroniță, faceți o probă, apoi dacă nu încape pe cap, lungiți bareta din spate.

Șabloane coronițe (color)


Șablon simplu și ornamente
Succes!
Cu drag,
Loreta
 

sâmbătă, 11 iunie 2016

Apus sau răsărit?

6/11/2016 0
Apus sau răsărit?
Apus sau răsărit?
Apus sau răsărit?
Apus/Răsărit- elevi 7 ani

La ora de arte de săptămâna aceasta, le-am propus elevilor mei abordarea unei tehnici de lucru pe care le-am arătat-o chiar de la clasa pregătitoare. 

Aceasta constă în desenarea elementelor de decor cu culori cerate, peste care se adaugă cu pensula culoarea de fundal, utilizând culori de apă (acuarele, tempera, guașe). 

Pentru faptul că sunt transparente și ușor de aplicat, în această situație eu prefer folosirea acuarelelor.

Materiale necesare:

-culori cerate;
-culori de apă;
-pensule;
-coli A4.

Mod de realizare:

1. Schițați elementele de decor direct cu culorile cerate. Evitați folosirea creionului negru. Odată acoperit cu culoare cerată, creionul nu mai poate fi nici șters, nici acoperit cu acuarele.

2. După desenarea tuturor elementelor de decor, aplicați culori de apă peste întreaga planșă, utilizând o pensulă mai mare. 

3. Aveți grijă ca după realizarea fundalului să tamponați ușor cu un șervețel de hârtie părțile cerate, îndepărtând surplusul de culoare și evidențiind culorile. 

Anul trecut am pictat o „Ploaie de vară” în această tehnică. Am ales ca elementele de decor să fie simple, rezumate la un curcubeu și picături de ploaie, dar am îmbogățit lucrarea prin colaj. 

Săptămâna aceasta, am reluat tehnica, dar am complicat-o puțin. Am dorit realizarea unui peisaj liniștitor la malul lacului. 

În funcție de cromatica utilizată ați putea considera peisajul ca fiind un răsărit ori un apus.

Dacă am reușit ori nu, voi să-mi spuneți!

Cu drag,
Loreta 

joi, 9 iunie 2016

Doamna, eu nu pot să fac un portret...

6/09/2016 0
Portrete din tot sufletul- fetiță 6 ani

Povestea asta nu-i despre ceea ce fac, ce spun, ce lucrez sau ce inventez alături de copiii mei. Povestea asta este, mai presus de toate, despre ceea ce trăiesc alături de ei, despre ceea ce învăț eu, om mare, de la mogâldețele astea pline de sensibilitate și empatie.

V-ați putea zice că este ușor exagerat când spun că învăț de la copii. Nici nu vă imaginați cât ați greși cumpănind astfel lucrurile. Înveți enorm de la oamenii aceștia în miniatură. La ei doar corpușorul e mic. Spiritul, creativitatea, sensibilitatea, delicatețea și mai ales modul simplu și pur în care ei pot iubi sunt uimitoare. Au uneori o abordare unică asupra lucrurilor, găsesc soluții la care nici nu te-ai gândi, judecă așa cum tu nu te aștepți. Încerc să vă spun că trăiesc alături de copilașii clasei mele experiențe noi și de cele mai multe ori emoționante.

Ieri, am vorbit despre portret: încadrare, proporții, gamă de culori...detalii tehnice. Nici nu bănuiam că tema aceasta mă poate emoționa în vreun fel. Le-am cerut copiilor să facă portretul celei mai dragi persoane, am reluat detaliile tehnice și le-am urat „Spor la lucru!”.

Ei au mulțumit și au trecut la lucru...numai Ralu (căci așa o alint eu pe micuța asta blondă, despre care vreau să vă povestesc) mă privește și-mi spune: „Doamnaaa, eu nu pot face un portret!” O privesc, ea mă privește încurcată, zâmbesc, apoi o întreb: „De ce, Ralu?” „Nu pot, eu vreau două!” Zâmbesc iar. Zic: „Bine, două, cum vrei!” Și Ralu începe! Are o abordare sălbatică asupra culorii și o îndemânare extraordinară. Lucrează cu plăcere și rapiditate. De data asta, însă, n-a vrut să iasă nici în pauză. A rămas să migălească și să finalizeze cele două tablouri.

M-a așteptat arborând un zâmbet larg și mi-a zis: „Uite, două, una pentru mami și una pentru tati!” Mi-au dat lacrimile. Știam că mami și tati sunt plecați din țară, iar Ralu le pregătește cadouri de bun sosit. Erau aproape la fel, aceeași gamă cromatică pentru chipuri, același fundal, aceeași inimă în care stau laolaltă ambii părinți, pe poziții de egalitate. Ralu mă privea fericită pentru că reușise.

Cam asta e povestea, o poveste simplă, cu oameni simpli și o fetiță cu suflet de porțelan. Cât despre tablouri...iată-le!
Cu drag,
Loreta