luni, 21 octombrie 2019

Sistemul osos uman și o radiografie imaginară

Seria lecțiilor de anatomie continuă la clasa I. Dacă săptămâna trecută am vorbit despre organele interne, iar copiilor mei li s-a părut foarte interesant subiectul, astăzi am abordat sistemul osos uman. Ce-i drept, lecțiile acestea le pregătesc din vreme și le susțin cu material vizual bogat, altfel nici vorbă de plăcere sau interes. 

Pentru aceia dintre voi care doriți să folosiți din ideile noastre, vi le las aici. Unele sunt de anul acesta, altele din anii precedenți, dar nu asta cred că este foarte important.


Ca punct de plecare în lecția despre sistemul osos de anul acesta, am folosit o prezentare Ppt. Este o prezentare  documentată și lucrată acum ceva vreme. Dacă doriți să o accesați, s-o modificați și s-o folosiți, o puteți descărca de aici.

Manualul oferă câteva exerciții, pe care ai mei le-au rezolvat foarte repede. Anticipasem că se va întâmpla așa și le-am pregătit o fișă suplimentară, în completarea orei. Mai clar, le-am propus să realizăm o radiografie imaginară.

I-am întrebat dacă știu ce înseamnă o radiografie, de ce se face și la ce folosește. M-au uimit răspunsurile lor, mai ales că știau foarte multe lucruri, chiar și despre existența razelor X. 

Radiografia realizată de noi nu folosește razele X și nici nu ne-am deplasat la spital pentru a o realiza. Fiind o radiografie imaginară, dotați-vă cu:

-coli albe A4;
-creioane colorate;
-lipici.

Mod de realizare:

1. Imprimați față-verso imaginile pe care le las atașate mai jos. Aveți grijă cum setați imprimanta, pentru că ele sunt concepute să se potrivească perfect una peste cealaltă. În fapt, eu am listat pe o parte imaginea scheletului, iar pe cealaltă conturul corpului, setând imprimanta astfel încât să cuprindă două imagini pe pagină, dar am dat în execuție doar una. Așa a fost imprimată pe prima jumătate a colii. Întorcând coala, am repetat procedeul și cu imaginea cealaltă.

2. Acum că le-ați imprimat, colorați scheletul uman cu o culoare gălbui albicios. Cereți copiilor să decoreze silueta umană după propriile caracteristici. Fetițele vor desena siluete feminine, băieții vor desena siluete masculine.
3. Pliați cele două imagini astfel încât să se suprapună perfect și lipiți jumătățile, ungând cu lipici inclusiv scheletul uman.

4. Mergeți cu copiii la o sursă de lumină și observați scheletul prin hârtie. Puteți folosi ca sursă de lumină geamul, dacă afară e soare, o lampă sau lanterna telefonului. Găsiți și voi alte surse le lumină, cum ar fi un led de la o jucărie sau...nu știu, vă gândiți. Ai mei au folosit cu succes fereastra, pentru că afară era o zi însorită și caldă de toamnă târzie. Mmmm, ce-mi place atmosfera asta melancolică,  blândă și aromată!

La fereastră:
 La lumina unei lămpi:

La lumina lanternei telefonului mobil:

Spor!
Cu drag,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu