marți, 25 septembrie 2018

Dacă aș fi...ce-aș fi?

Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Astăzi, la ora de dezvoltare personală, am avut parte de introspecție. Copilașii mei s-au prins cu plăcere în jocul „Dacă aș fi, ce-aș fi?” și au dat răspunsuri surprinzătoare. Surprinzătoare cu adevărat este această generație nouă de copii, deschiși la nou, incisivi, cu  inteligență și imaginație uluitoare și o maturitate în gândire care nu e trădată de fragilitatea fizică. 

Răspunsurile pe care le-am primit m-au uluit de-a dreptul. Spre exemplu, la întrebarea „Dacă aș fi un cuvânt, ce cuvânt aș fi?”, copiii mei au răspuns: dragoste, inimă, viață, aur, iubire, floare, comoară etc. M-aș fi așteptat la noțiuni mai concrete, la cuvinte care intră mai des în vocabularul lor, dar...Nu! „Sfatul bătrâneilor” din clasa mea a ales să mă uluiască prin maturitatea cu care a făcut selecția. Și...uite așa am petrecut o oră întreagă, încercând să ne cunoaștem reciproc.

Jocul „Dacă aș fi...ce-aș fi?” este o modalitate excelentă de cunoaștere reciprocă și de dezvoltare a inteligenței emoționale. El ne oferă ocazia să observăm ce imagine are copilul despre sine, precum și despre ceilalți colegi din clasă. Aceste informații sunt foarte prețioase, iar răspunsurile primite trebuie tratate cu maximum de respect și prețuire. Ținând cont că elevul își deschide sufletul, răspunsurile acestuia nu trebuie influențate și, sub nici un motiv, nu trebuie criticate ori amendate în vreun fel.

Regulile generale ale jocului:

Pentru început este nevoie de un set de întrebări alese cu grijă, în funcție de vârsta copiilor și de ceea ce vrem să aflăm despre ei. Întrebările pe care noi le-am folosit sunt următoarele:

1.  Dacă aș fi floare, ce floare aș fi?
2.  Dacă aș fi un copac, ce copac aș fi?
3.  Dacă aș fi o culoare, ce culoare aș fi?
4.  Dacă aș fi un anotimp, ce anotimp aș fi?
5.  Dacă aș fi o zi a săptămânii, ce zi aș fi?
6.  Dacă aș fi un fenomen al naturii, ce fenomen aș fi?
7.  Dacă aș fi un animal, ce animal aș fi?
8.  Dacă aș fi o insectă, ce insectă aș fi?
9.  Dacă aș fi un cuvânt, ce cuvânt aș fi?
10. Dacă aș fi un personaj dintr-o carte, ce personaj aș fi?
11. Dacă aș fi o figură geometrică, ce figură aș fi?
12. Dacă aș fi un fruct, ce fruct aș fi?
13. Dacă aș fi un instrument muzical, ce instrument aș fi?

Deși am avut răspuns oral la toate întrebările din lista prezentată, am selectat doar șase pe care le-am ilustrat, plasând fiecare desen pe câte o petală de floare. În centrul florii s-a aflat un mic autoportret. Floarea rezultată am denumit-o „Floarea personalității”.
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Dacă aș fi...ce-aș fi?
Fiecare floare a fost decupată cu grijă și lipită pe un panou, realizând un proiect comun: „Buchetul de flori al clase noastre”. Pe panou așezasem anterior un vas desenat, iar la sfârșit, am decorat buchetul cu câteva frunze verzi. Fiecare elev s-a simțit părtaș la proiectul comun, fiecare fiind parte activă a grupului.

Pentru a realiza „Floarea personalității”, am avut nevoie de șablonul de mai jos.
Șablon
Dacă și vouă vă place să vă jucați cu copiii, vă aștept cu păreri și exemple de activități, în rubrica de comentarii.

Spor!
Cu drag,
Didactice de 10(zece)

2 comentarii:

Unknown spunea...

Interesanta idee. Voi folosi-o si eu.Multumesc.

Unknown spunea...

Multumesc! Interesanta idee.

Trimiteți un comentariu