marți, 11 septembrie 2018

Activitate-joc: „Cât crește o floare, în pregătitoare?”

Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Cine crește cel mai mult, în clasa pregătitoare?
Perceperea primelor zile de școală poate fi diferită de la copil la copil, în funcție de experiențele anterioare ale acestora și de particularitățile individuale. Chiar și pentru copiii care au frecventat regulat grădinița și care sunt obișnuiți cu un program zilnic de activități, trecerea de la grădiniță la școală și toate schimbările cu care această etapă vine (intrarea într-un nou colectiv, schimbarea cadrelor didactice, schimbarea rutinei zilnice) poate genera un anumit disconfort copilului. De aceea, perioada de debut a școlarității trebuie să se concentreze asupra acomodării școlarului cu noul program și integrarea în colectiv a fiecărui copil.

În această perioadă este foarte important suportul moral pe care-l oferim copilului, mesajele pe care i le transmitem, colaborarea cu familia și păstrarea unui acord comun asupra nevoilor acestuia. Cunoașterea intereselor și particularităților individuale ale copiilor sunt la fel de importante în perioada de început a școlarității. Numai astfel vom putea gândi și conduce actul didactic, în acord cu așteptările elevilor noștri, beneficiarii educației.

Desenul este un mod de exprimare a copiilor de vârstă școlară mică. Pornind de la această idee, am conceput o activitate de tip joc, prin care i-am invitat pe copii să se imagineze și să se deseneze ca pe o floare. Folosind fiecare floare am personalizat spațiul clasei, imaginând o grădină cu flori umane. Mai mult, fiecare copil a fost măsurat, iar florile personale îi reprezintă atât ca imagine cât și ca înălțime. I-am avertizat pe copii că vom urmări progresul florilor pe parcursul întregului an școlar, dorindu-mi ca această activitate să le ofere piticilor mei atât o perspectivă obiectivă asupra dezvoltării personale, prin posibilitatea observării directe a transformărilor prin care trece corpul uman pe parcursul unui an întreg, cât și sentimentul de apartenență la grup.

În fapt, jocul este simplu:

1. Fiecare copil desenează câte o floare cu chip de copil, floare care-l va reprezenta tot anul.

2. Florile obținute se decupează și se lipesc pe perete, respectând înălțimea copilului care a desenat-o. Această etapă se poate să dureze destul de mult, copilașii de clasă pregătitoare decupează greoi și au nevoie de mult ajutor în realizarea sarcinii de lucru. 

3. Din hârtie creponată, decupați benzi lungi și lipiți-le pe post de tulpină. Această etapă am realizat-o după plecarea lor și vreau să fie o surpriză pentru mâine.

4. Notați cu exactitate înălțimea copilului și marcați locul scriindu-i numele.

Dacă vă place ideea, vă invit să încercați și voi.

Spor!
Cu drag,

2 comentarii:

Unknown spunea...

Felicitări, draga mea colegă! Ești minunată!

Loreta Țivlea spunea...

Mulțumesc frumos! Suntem la un nou început de drum și avem nevoie de sprijin. Te mai aștept pe aici!

Trimiteți un comentariu