După multe zile în care ne-am jucat cu sunetele, silabele, cuvintele și propozițiile, a venit și momentul primei litere care se studiază în clasa pregătitoare. Ați putea spune că litera A/a nu poate pune probleme niciunui copil. Este adevărat că fiind prima din lungul șir de litere ce urmează a fi studiate, este mai ușor asimilată, mai ales dacă folosim exerciții plăcute care facilitează scrisul.
Mai jos am să vă detaliez câteva exerciții-joc de însușire a literei A/a.
1. Faceți cunoștință cu litera
Printează mare litera „A” pe o coală întreagă A4. În josul paginii sau pe o coală separată, imprimați imagini a căror denumire începe cu „a”. Strecurați printre acestea și imagini a căror denumire nu începe cu „a”. Cereți copiilor să decupeze doar acele imagini care semnifică cuvinte care încep cu litera studiată și să le lipească pe conturul sau pe litera imprimată. Veți obține o literă decorată cu imagini care denumesc cuvinte cu litera inițială dorită.
2. Recunoașteți litera
Dați elevilor fișe care conțin litera A/a amestecată printre alte litere studiate ori nestudiate încă, mari și mici sau seturi de cuvinte care conțin litera studiată. Este de preferat ca în materialele oferite copiilor să folosiți cuvinte scrise cu litere mari, ușor vizibile. Dacă doriți un alt tip de abordare, puteți opta pentru bucăți din pagini de revistă, care conțin mai ales titluri. Explicați sarcina de lucru, apoi cereți-le să coloreze ori să încercuiască litera dorită.
3. Desenați litera studiată
După cum v-am spus, noi am studiat litera „A” și am desenat-o ca pe un aligator. Găsiți și alte animale care ar putea să dea viață literei voastre, apoi desenați-o cum vă place. Folosiți culori plăcute și creați o poveste scurtă despre animalul rezultat.
3. Modelați litera studiată
Dați copiilor ocazia să vă uimească și lăsați-i să modeleze litera despre care abia ați vorbit. Eu știu prea bine cât de mult le place copiilor mei să frământe pasta de modelaj. Tocmai din acest motiv, în trecut le-am oferit bucuria de a modela cifrele, iar acum, literele.
4. Pictați litera...cu apă
Scrieți cu cretă litera dorită la tablă. Oferiți copiilor o pensulă lată și un pahar cu apă. Explicați-le tehnica de trasare, apoi lăsați-i „să picteze litera”. Vor fi foarte încântați și vor deprinde repede tehnica de scriere.
5. Rescrieți litera
Folosind urmele de apă de la exercițiul anterior, elevii vor fi încurajați să scrie ei înșiși litera studiată. Veți observa că se descurcă foarte bine, acest exercițiu nefiind deloc dificil.
6. Scrieți litera în mălai
Aduceți în sala de clasă o tăviță cu mălai, nisip, griș, nisip kinetic sau alte asemenea materiale. Lăsați-i pe copiii să scrie cu degetul sau cu coada unui creion. Veți fi surprinși de câtă încântare le veți produce cu această tehnică de scriere.
7. Scrieți litera pe hârtie
Oferiți elevilor fișe în care există marcaj punctat pentru litera studiată. Recapitulați tehnica de scriere și lăsați copii să contureze literele. Unii vor dori să scrie și fără contur și atunci este bine să-i încurajați să o facă.
Dacă și voi folosiți astfel de exerciții de lucru, vă aștept cu noutăți, la rubrica de comentarii. Ne vor fi de folos!
Spor!
Cu drag,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu