Nimic nu poate fi mai plăcut pentru copii ca activitățile în aer liber, iar tema „Pădurea” oferă posibilități multiple de explorare a mediului înconjurător.
Pentru a înțelege pe viu modul de hrănire al plantelor, i-am scos pe copilașii mei în curtea școlii. Bine, nu avem noi școala la marginea unei păduri, dar de un colt cu iarbă, copaci și mii de frunze galbene și căzute pe asfalt, tot dispunem. Instinctiv, copiii mei s-au dus direct acolo, deși aveau multe alte posibilități. I-am îndemnat să culeagă frunze galbene, apoi am discutat despre motivele care le fac să cadă toamna, de ce se îngălbenesc tocmai acum sau cum trăiesc copacii fără ele. Am mai vorbit multe și despre alcătuire și rolul lor pentru viața plantei.
Cu frunzele culese, am mers în clasă. Bine, recunosc, am mai aruncat din ele, căci ai mei nu reușiseră să se hotărască pe care să o ia și pe care să o lase și își umpluseră mânuțele cu ele. Mi-a părut rău să iau așa măsură, dar ce e mult nu e bun și sigur ajunge pe jos. Cu restul, vreo 4-5 frunze de fiecare copil, am realizat tablouri cu pădurea toamna.
Materiale necesare:
-frunze galbene;
-lipici;
-plastilină;
-coli colorate.
Mod de realizare:
1. Pe o coală colorată, lipiți frunze uscate, folosind lipici solid.
2. Modelați plastilină și aplicați trunchiurile copacilor, urmărind să acoperiți pețiolul frunzelor.
3. Modelați nori și frunze ruginii și lipiți-le pe planșă, definitivând tabloul.
Spor!
Cu drag,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu