Copilașii mei mici, atât de mici încât abia c-au început clasa pregătitoare, află primele noțiuni despre culoare, spațiu plastic, proporții, iar eu constat cu satisfacție că se simt atrași de artele plastice.
Îmi place ca de la vârstele mici să implic elevii în proiecte artistice, să le cultiv gustul pentru frumos, să-i învăț cum să-și se ferească ochii de kitsch și, mai ales, cum să se exprime prin culoare.
Noțiunile de început includ și clasificarea culorilor după anumite criterii, așa că am ajuns și noi la momentul în care am făcut cunoștință cu culorile primare.
Culorile primare sunt: roșu, galben, albastru. Prin combinarea lor în diferite proporții și cu ajutorul nonculorilor, pot fi obținute toate culorile din natură. Culorile primare nu pot fi obținute prin amestecarea celorlalte culori.
În realizarea tabloului în care am folosit culorile primare, am pornit de la ideea unui elev. El și-a dorit să deseneze un soare roșu, la asfințit. Mi-a plăcut mult ideea și am dezvoltat-o cu toată clasa, deși, eu pornisem de acasă cu altă idee de lucru. Sunt maleabilă în acțiuni, atunci când cineva propune o soluție mai inspirată ca a mea, iar de data aceasta chiar așa s-a întâmplat.
Împreună cu copiii, am identificat fiecare element de decor și am găsit soluții de reprezentare prin culorile primare. Lucrările pe care le vedeți sunt rezultatul muncii lor. Veți găsi pe ici și colo câte o intervenție punctuală de-a mea, materializată în câteva o tușe fine.
Dacă și voi vreți să puneți în practică ceea ce vedeți, cu copiii voștri, trebuie să știți că pentru realizarea acestui tablou aveți nevoie de pensule de diferite dimensiuni. Cu o pensulă lată veți aplica vopseaua galben, apoi, schimbând pensula pentru a nu colora apa, aplicați vopseaua albastră. Cu o pensulă mai mică veți realiza norii, soarele și pământul. Pentru tulpina copacului și pentru păsări, folosiți pensule fine. Frunzele din pom și tufișurile de pe mal se vor realiza prin dactilopictură.
O altă soluție de utilizare a culorilor primare găsiți aici, în „Lanul cu maci”.
Sper să vă inspire!
Cu drag,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu