sâmbătă, 9 decembrie 2017

Figurine haioase cu grâu, pentru seara Sfântului Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei, dar mai ales noaptea Sfântului Andrei este însoțită de o mulțime de superstiții și tradiții populare. Datorită acestor tradiții și credințe legate de protecția oamenilor împotriva spiritelor rele, care circulă alături de cei vii în noaptea Sfântului Andrei, mulți consideră această sărbătoare un fel de Halloween.

În credința populară, în noaptea de 29 noiembrie ies și umblă strigoii, care devin foarte periculoși pentru cei vii. Ei pot lua viața rudelor, aduc pagubă și suferință. Pentru a se feri de spiritele rele, românii folosesc usturoiul pe care îl mănâncă și cu care își ung fruntea, încheieturile trupului, ferestrele casei, ușile și clanțele ușilor, scările, hornul, boii și vacile la coarne.

Ziua Sf. Andrei mai este numită și Ziua Lupului. Se credea că în această zi lupul devine mai sprinten și își poate îndoi gâtul țeapăn. În noaptea Sfântului Andrei, lupii încep a vorbi cu grai omenesc și spun lucruri îngrozitoare, iar cine le ascultă vorbele, piere. Mai mult, cei atacați de lup în această noapte se preschimbă în vârcolaci.

Se mai spune că la miezul nopții Sf. Andrei se deschid cerurile, aceasta fiind noaptea vrăjilor și a farmecelor. Fetele de măritat își ascund un fir de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul. Tot pentru a-și cunoaște ursitul, unele fete de măritat se așezau, la miezul nopții, goale între două oglinzi, ținând în fiecare mână câte o lumânare, sperând ca în oglinda din spate să poată zări scene din viitor și chipul celui sortit. Altele aprindeau, la fântână, o lumânare de la Paști, pe care o scufundau în fântână cu o găleată. Când fața apei se lumina, fata rostea o incantație și i se părea că apa se tulbură și poate vedea chipul ursitului.

De sărbătoarea Sf. Andrei, tradiția cere ca în toate casele de creștini să se pună grâu la încolțit. Astfel, oamenii sperau că pot afla cât de bogată va fi recolta în anul care urmează sau cât de prosperă le va fi casa.

Pornind de la această ultimă superstiție, am pregătit puștiului meu o surpriză: o figurină haioasă cu grâu, pentru noaptea Sf. Andrei. Chiar dacă nu este producție proprie, ci este lucrată de mâinile pricepute ale unei tinere colege, tot am să v-o arăt. Fără părul verde ce i-a crescut, copilul mi-a spus că seamănă cu doamna sau cu domnul Cartof, din Toy Story, fapt care l-a amuzat teribil și l-a determinat să aibă grijă de grâul care urma să apară.
Figurine haioase cu grâu, de Sf. Andrei
Figurine haioase cu grâu, de Sf. Andrei
Figurine haioase cu grâu, de Sf. Andrei
Figurine haioase cu grâu, de Sf. Andrei
Materiale necesare:
-ciorap de mătase;
-rumeguș;
-boabe de grâu;
-hârtie colorată.

Mod de realizare:

1. Tăiați o bucată de 15-20 cm dintr-un ciorap de mătase.

2. Umpleți ciorapul cu rumeguș, turnați în gură o mână de boabe de grâu și legați cu sfoară sau cu un elastic.

3. Pentru nas, ciupiți un pic din ciorap, având grijă să prindeți între degete și puțin rumeguș, răsuciți și legați strâns, cu un fir elastic.

4. Procedați similar și pentru urechi, având grijă să fie aliniate.

5. Decorați figurina cu ochi, gură, fundițe din hârtie colorată.

6. Așezați figurina într-o farfurie adâncă și udați rumegușul. Grâul va încolți și va ieși printre firele ciorapului. Părul verde din imagini a crescut în 10 zile.

Spor!
Cu drag,

2 comentarii:

ana cozachevici spunea...

multumim pentru tot

Loreta Țivlea spunea...

Cu drag, Ana! Vă mai aștept pe aici. Sărbători cu bine!

Trimiteți un comentariu