joi, 2 noiembrie 2017

Cartea colindelor

Cartea colindelor
Cartea colindelor
Cartea colindelor
Cartea colindelor
Știu că pare prea devreme o asemenea idee dedicată Crăciunului și mai știu că până atunci sunt multe alte evenimente ce trebuie marcate în calendarul activităților educative, dar postarea de astăzi o dedic unei activități mai vechi, pe care am desfășurat-o în anul trecut și nu știu cum de am uitat să vă vorbesc despre ea.

Răscolind printr-un maldăr cu tot soiul de documente, am găsit cărticica pentru cor pe care am folosit-o la serbarea de anul trecut. Atunci am realizat că fusese dată uitării și că s-ar putea să o uit și în anul acesta, dacă mai amân mult. 

Cărticica pe care o vedeți este cea care mi-a revenit mie, dar ca aceasta au mai fost și altele, pentru fiecare copil câte una, ca suport cu versurile colindelor pe care le-au interpretat la serbarea de Crăciun. 

Pentru că erau tare emoționați și nu reușeau să-și amintească toate versurile, mi-a răsărit în minte ideea realizării acestei cărți. I-a ajutat enorm, ținând cont că am avut în program cincisprezece colinde, unele mai cunoscute copiilor, dar altele total necunoscute. Serbarea a fost foarte reușită, emoțiile copilașilor s-au estompat și au folosit cartea ca pe un simplu instrument, furând doar cu coada ochiului câte un vers uitat.

Deși realizarea tuturor cărticelelor de o singură persoană presupune ceva efort, sigur nu este imposibil. Dacă eu am reușit, veți reuși și voi, numai să vă rezervați ceva timp și să nu lăsați totul pe ultimul moment.

Dacă v-am trezit interesul, aflați că pentru 20 de cărticele aveți nevoie de:
-20 cartoane cu fața metalizată (pot fi și colorate doar);
-6 m panglică îngustă;
-2 coli cartonate de culoare verde;
-un pix cu pastă corectoare;
-capsator;
-capse;
-coli albe pentru listat colindele;
-lipici lichid cu picurător;
-o colecție de colinde.

Mai întâi selectați colindele pe care vreți să le cântați împreună cu elevii și realizați un fișier word, cu paginile orientate landscape. Împărțiți fiecare pagină în patru coloane. Astfel versurile vor ocupa spațiu mai mic și vor fi mai ușor de urmărit. 

Listați versurile pe ambele fețe ale colii, apoi pliați fiecare pagină pe mijloc, ca pe o felicitare. Uniți paginile și capsați-le împreună, formând cotorul. Acestea sunt filele cărții.

Semnul de carte are mai mult valoare decorativă decât practică, dar fără el cărticica n-ar mai fi la fel de atractivă.

Pentru realizarea semnului de carte, tăiați 30 cm de panglică, decupați din cartonul verde un brăduț și decorați-l cu pastă corectoare pentru a da impresia de zăpadă, apoi capsați-l la unul dintre capetele panglicii. 

Pentru copertă îndoiți cartonul metalizat, lipiți filele la interior, ca între scoarțele unei cărți și atașați semnul de carte, folosind capsatorul.

Închideți cartea și folosind lipiciul cu picurător, scrieți pe coperta din față „Colinde”, menționați anul și presărați deasupra glitter auriu, cât lipiciul este umed încă. Scuturați surplusul de glitter și lăsați cărticica la uscat. Prima cărticică este gata, mai sunt doar nouăsprezece. :)

Spor!
Cu drag,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu