miercuri, 8 iulie 2015

10 activități de vacanță

Cu siguranță, pentru prichindelul vostru, vacanța este momentul cel mai plăcut din an. Gata cu orele de curs, cu temele, cu programul strict! Acum are timp pentru pasiunile sale. Sarcina voastră, a părinților, este aceea de a descoperi ceea ce este captivant, dar și benefic pentru copil și desfășurarea acestor activități, pe cât posibil, în mijlocul naturii. Doar nu vreți ca cel mic să stea toată ziua în fața PC-ului, nu?
activități pentru vacanță
Dacă vă doriți să petreceți timp de calitate alături de copilul vostru, iată de ce trebuie să țineți cont în alegerea activităților de vacanță:
1. Lectura
Am auzit de mii de ori că în prezent copiii nu mai citesc . Fie că nu mai au suficient timp din cauza programului aglomerat, fie că nu s-au deprins încă să o facă, adevărul este că lectura nu mai este o activitate zilnică a copilului. Acum e timpul să le stimulați curiozitatea.

Puteți începe cu o vizită la biblioteca municipală. Imposibil să nu-i atragă atenția nimic! Luați în calcul și o discuție cu bibliotecarul. Chiar dacă nu pare, un bibliotecar poate fi fascinant. Dacă tot te afli la bibliotecă, fă-i copilului primul abonament. Asta îl va impresiona. Împrumutați o carte. Lasă-l pe el să decidă, până la urmă el este cel care o citește. Chiar dacă învățătoarea v-a dat o listă obligatorie de lectură, pentru început, lasă-ți copilul să împrumute ceea ce dorește, dar ai grijă să fie lectură potrivită vârstei sale. Ia în calcul că lectura trebuie făcută de plăcere, nu din obligație, doar urmărești stimularea lecturii nu impunerea ei. Va avea timp și pentru lecturile școlare.
După părerea mea, o variantă mai aproape de realitate ar fi lista orientativă de lectură. Există situații în care părinții solicită orientare în acest sens.

2. Bucătăria
Puteți folosi timpul petrecut împreună cu copilul vostru pentru a pregăti „ceva bun”. Îl poți numi ajutor de bucătar, asta îl face să se simtă util. Puteți să purtați bonete și șorțuri.

Preparați ceva care nu cere efort și aveți grijă să nu se accidenteze. Puteți încerca o limonadă cu mentă, o salată, înghețată etc.

Așezați masa ca la restaurant și explicați copilului cum se folosesc tacâmurile, doar vreți să mergeți în vacanță și nu doriți să se simtă stânjenit.

3. Aer liber
Activitățile în aer liber pot fi mai plăcute împreună cu copilul. Mergeți în parc, la pădure, sau ieșiți în curte. Dacă nu știe să meargă cu bicicleta sau cu rolele, acum este momentul să învețe. Puteți să cumpărați copilului o busolă și să organizați jocuri de orientare, sau puteți picta în aer liber ori doar să stați întinși pe iarbă și să priviți cerul împreună. Experimentele științifice pot fi mai plăcute în aer liber. Construiți un vulcan și ajutați-l să erupă. Discutați mult cu copilul vostru, va fi încântat să vă împărtășească trăirile.

4. Colecțiile
Colecționați alături de copilul vostru materiale diverse din locurile pe unde mergeți: scoici de pe plajă, pietricele cu forme și culori deosebite, frunze, flori. Puteți presa plantele și organiza un ierbar. Cumpărați copilului un atlas botanic și lăsați-l să descopere denumirile plantelor culese. Această activitate îi va ocupa timpul într-un mod productiv.

5. Gospodăria
Arătați copilului cum trebuie îngrijit un animal. Dacă locuiți la bloc puteți să cumpărați împreună un animal de companie: un hamster, un peștișor auriu, un peruș. Acestea sunt mai simplu de îngrijit decât câinele sau pisica. Astfel copilul devine mai responsabil. Lăsați copilul să îngrijească animalul și nu preluați voi și această activitate sub simplul pretext că o faceți mai bine. Puteți să-i cumpărați copilului și o enciclopedie despre animale.

Grădinăriți împreună. Mergeți la țară și explorați grădina de legume a bunicilor. Dacă nu este posibil, organizați plantele de apartament, schimbați pământul, udați-le împreună.

6. Jocuri de societate
Petreceți timpul într-un mod plăcut, jucându-vă împreună cu copilul vostru jocuri de societate: Scrabble, Șah, Rummy, Domino, Monopoly, Nu te supăra frate! Completați puzzle-uri mari și colorate. Veți vedea ce repede trece timpul!

7. Îndemânarea
Dezvoltați îndemânarea copilului într-un mod creativ. Învățați-l cum se cos nasturii. Nu vă fie teamă, acul este un instrument, nu o armă. Și voi v-ați înțepat uneori, dar n-ați pățit nimic grav!

8. Creativitatea
Fiți creativi și organizați un concurs de scris poezii sau povești. Scrieți fiecare varianta sa și citiți împreună ceea ce ați creat. Solicitați ajutorul unui juriu (bunicii). Potrivite ar fi și concursurile de recitat sau pictură.
9. Jurnalul
Învață-ți copilul ce este un jurnal. Arată-i cum se fac însemnările zilnice. Mergeți la magazin și alegeți jurnalul potrivit. Cu copiii familiarizați cu lucrul la PC puteți demara înființarea unui blog. Faceți postări împreună. Este amuzant și constructiv!
10. Teatrul
Mergeți cu copilul la teatru. Dacă vă este permis, lăsați-l să urce pe scenă după reprezentație. Aplicați acasă ceea ce ați văzut. Nici nu vă puteți imagina cât de mult le place copiilor să joace teatru. Citiți împreună o piesă de teatru scurtă și încercați interpretarea ei. Transformați sufrageria în scenă. Bunicii pot fi publicul. Încropiți costume din hârtie creponată. Sunt ieftine și ușor de realizat.

Imaginația voastră este fără limite, iar activitățile pentru timpul liber pot fi infinite. Dacă aveți și alte sugestii de activități, vă aștept cu comentarii în rubrica specială.

Inspirație și vacanță plăcută vă doresc!
Cu drag,
Loreta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu