marți, 28 aprilie 2015

Linia- element decorativ: „Covorașul”

În desenul artistic, alături de punct, formă și culoare, linia se folosește ca element de limbaj plastic.

Tratată în acest mod, linia ia naștere dintr-un punct care „pleacă la plimbare”. Este, deci, un punct în deplasare și devine mijloc de comunicare a afectivității și gândirii umane. Cu alte cuvinte, mișcarea unui punct sub acțiunea unei forțe generează o linie.

Linia capătă înțeles și grai atunci când o privim din toate punctele de vedere: formă, orientare, grosime și culoare. Numai discutată din toate aceste aspecte, capătă expresivitate și sensuri.

După forma lor , liniile pot fi drepte, curbe și frânte.

Într-o compoziție decorativă, liniile pot avea poziții diferite: orizontale, verticale, oblice; pot avea lungimi și grosimi egale sau pot să se afle în diferite contraste: subțire – groasă, lungă – scurtă, sus – jos etc.

Gruparea și multiplicarea liniilor și raporturile de poziție ale dreptelor între ele sunt procedee ce se folosesc în rezolvarea problemelor de ornamentație, în care linia este element de bază.

Noi am valorificat potențialul decorativ al liniei plastice, pentru realizarea unui covor tradițional și iată ce a rezultat:
„Covorașul” - elevi 6-7 ani
Linia- element decorativ
Linia- element decorativ
Linia- element decorativ
Linia- element decorativ
Linia- element decorativDeși abordarea liniei ca element decorativ este un subiect mai delicat, dacă aveți ca și mine copilași de clasă pregătitoare, tot merită încercat.

Spor în toate și vouă!
Cu drag,
Loreta