Modelajul este o formă de exprimare artistică şi reprezintă o activitate plăcută, distractivă şi relaxantă pentru majoritatea copiilor de vârstă şcolară mică. Modelajul stimulează gândirea, încurajează imaginaţia, dezvoltă simţul estetic, îndemânarea, precizia, formează conceptul de culoare sau de formă a obiectelor.
Prin modelaj se tonifiază muşchii mici ai mâinii copiilor.
Însă, există şi copii care pot dezvolta alergii la diferiţi compuşi chimici care sunt folosiţi la fabricarea plastilinei. Chiar mai mult, copilaşii mai mici, de grădiniţă, pot înghiţi mici bucăţi din materialul de modelaj, mai ales că plastilina din comerţ are de multe ori arome de fructe, ceea ce creează confuzii micilor modelatori.
Pentru a preîntâmpina aceste neplăceri, vă propun o reţetă simpă de plastilină făcută în casă.
Ingrediente:
-500 g faină;
-300 g sare extrafină;
-200 ml apă caldă;
-2 linguri ulei;
-colorant alimentar (roşu, galben, albastru);
-esenţă de vanilie;
-glitter.
Mod de lucru:
1.Utilizând un castron mare, amestecaţi făina şi sarea.
2.Adăugaţi apa, uleiu, esenţa de vanilie şi frământaţi bine până obţineţi un aluat elastic, uşor de modelat. Aveţi grijă, ca şi în cazul altor aluaturi, cantitatea de făină poate varia puţin. Aşa că, vă sfătuiesc să opriţi o cantitate mică din amestecul de făină şi sare şi să o încorporaţi după ce aţi transferat pasta de modelat pe planşeta de frământat.
3.Împărţiţi plastilina albă obţinută în trei părţi egale şi amestecaţi fiecare bucată cu colorant alimentar, folosind doar culorile primare (roşu, galben, albastru). Puteţi păstra şi o bucată albă, ajută uneori.
4.Pentru obţinerea plastilinei în culori binare (oranj, verde, violet) se amestecă bucăţi de plastilină colorată astfel:
-oranj = roşu + galben;
-verde = galben + albastru;
-violet = roşu + albastru.
Această procedură poate fi pentru copil şi o bună lecţie practică, el înţelegând conceptele de culoare primară, culoare binară printr-un experiment simplu şi plăcut.
Opţional, frământaţi plastilina colorată cu glitter de aceeași culoare. Astfel veţi avea plastilină sclipicioasă, pe placul copiilor.
Plastilina astfel obţinută poate fi păstrată în mici recipiente de plastic, cu capac sau în punguţe cu fermoar.
Spor la modelat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu