TuristClub.ro lansează românilor provocarea de a răspunde la întrebarea „Ce ar trebui să viziteze un american când vine în România, pentru prima dată?”
Cu toţii am spus sau am gândit măcar odată în viaţă că România este o ţară frumoasă, dar că nu-i suficient promovată. Acum că sunt întrebată ce-mi place cel mai mult în ţara mea, aproape că nu mă pot decide. Aş opta poate pentru minunatele localităţi rurale din Ardeal sau pentru mănăstirile din Moldova, pentru oraşele noastre, mici sau mari, fiecare cu parfumul lui, fiecare cu povestea lui, dar mai mult ca toate, mă atrage sălbăticia României, codrii seculari, traseele virgine, locurile mai puţin explorate. De aceea îi propun turistului american, care a călcat pe pământ românesc pentru prima dată în viaţa lui, să viziteze Rezervaţia Naturală Râpa Roşie.
La sud-est de Munţii Apuseni, în culoarul Mureşului, nu departe de cursul acestuia, la doar 3 km de oraşul Sebeş, din Alba, pe drumul ce leagă această localitatea de satul Daia Romana, există o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 10 ha, cu valoare geologică, peisagistică şi botanică: Râpa Roşie.
Râpa Roşie este singura rezervaţie de acest gen din România, deschisă turiştilor fără taxă de vizitare, dar plină de mister, de neprevăzut, de aventură căci nu veţi găsi trasee marcate şi amenajate.
Mânat de curiozitate, turistul va parcurge drumul cu piciorul, urmând cursurile fără apă ale torenților. Ca să ajungi în zona centrală, de unde poți observa cel mai bine detaliile geomorfologice, trebuie să urmezi poteca ce trece peste o asemenea vale de torent.
Asemănătoare cu o enormă orgă, cu pereţi ce au înălţimi cuprinse între 80 si 100 m, Râpa Roşie este formată din roci de culoare roşiatică, din cauza prezenţei oxizilor de fier, dar şi albicioase şi cenuşii, formaţiunile sale putând fi comparate cu cele întâlnite în Marele Canion al fluviului Colorado.
„Rezultatul acestei îmbinări dintre tuburile verticale şi brâiele orizontale dau un straniu aspect de basoreliefuri orientale, culoarea intensă roşie şi violacee accentuând mai mult impresia de frumuseţe barbară.”( Marcian Bleahu-“Rezervaţii naturale geologice din România”).
Apele de şiroire au săpat cute adânci, în urmă cu aproximativ 60 de milioane de ani, dând naştere unor superbe coloane numite "piramide coafate". Hăuri adânci se deschid în stânga şi dreapta, iar apa de ploaie formează pârâiaşe sângerii, care se prăvălesc în fundul văgăunilor cu un zgomot sinistu.
Deasupra coloanelor, dealul se continuă cu pajişti înverzite şi presărate cu pomi. Aici avem şi un decor vegetal unic cu plante orientale, ierburi uscăţive, stejari pufoşi, o garoafă proprie numai acestor locuri, cu flori albe şi miros suav şi multe alte plante rare.
Râpa Roşie este interesantă nu numai prin aspectul său, ci şi prin ceea ce-ţi poate dezvălui.
“Balaur bondoc” este denumirea ştiinţifică a unei specii de dinosaurian carnivor, descrise pe baza unei fosile provenite din depozite de Sebeş, la marginea unui curs de apă nu prea departe de Râpa Roşie.
La Râpa Roşie se cunosc unele dintre cele mai mari peşteri formate în argilă şi pământ: Peştera Mare de 25 m lungime, Peştera Bursucilor de 21 m şi Peştera nr. 4, de 11 m lungime.
Lumina roşiatică a apusurilor de soare face ca acest loc să devină mirific, imposibil de descris în cuvinte, dar demn de văzut, chiar şi de un turist american pretenţios.
#roundTripRomania este un eveniment organizat de agenţia de turism TuristClub.ro (http://turistclub.ro/), în colaborare cu Kooperativa 2.0
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu