vineri, 17 ianuarie 2020

Portret- tehnica suflării culorii cu paiul

Clasele de copii pe care le-am coordonat de-a lungul vremii au fost foarte diferite între ele, dacă mă gândesc la preferințele copiilor față de materiile de studiu sau la modul de exprimare a propriului „Eu”. Nu știu dacă este o caracteristică generală, dar copiii care mi-au umplut clasa în ultimii ani sunt foarte spontani, curioși, creativi și, poate vi se pare mult spus, foarte empatici și iubitori. Îi simt veșnic dornici de ceva nou și asta mă bucură enorm.

Combinând spontaneitatea și veselia lor cu nevoia de a realiza un proiect plastic, am ajuns la abordarea tehnicii suflării culorii cu paiul. Această tehnică este foarte apreciată de copii, mai ales că rezultatul este unic, irepetabil și neașteptat. Lucrările nu pot fi două la fel, colegul nu se poate inspira din lucrarea ta și nici chiar tu nu poți controla total rezultatul. Acest hazard, acest joc spontan cu culoarea îl atrage pe copil, iar el devine curios și preocupat de creația sa.

Ideea de valorificare a tehnicii suflării culorii cu paiul într-o lucrare artistică nu-mi aparține, ea fiind abordată cu ceva variațiuni pe diferite site-uri educaționale, însă mi s-a părut foarte haioasă. Copiii mei au adoptat-o imediat și au trecut la „botezarea” personajului. Unii au văzut în personajul din tablou un clown înspăimântător, alții o fată care a fost la coafor și căreia i s-a făcut o frizură ciudată sau o doamnă speriată că-i suflă vântul prin păr. Cea mai amuzantă explicație pentru toată „nebunia” din tablou a fost aceea că fata suferă de o boală ciudată, care o face să-i crească părul colorat. V-am zis că-s creativi! În fine, am hotărât ca fiecare să-și aleagă explicația proprie și să lucreze la realizarea personajului.

Nu vă pot descrie în totalitate plăcerea, bucuria și veselia cu care au lucrat copilașii mei, dar vă pot arăta rezultatul. Sper să vă amuzați și voi.
Portret- tehnica suflării cu paiul
Portret- tehnica suflării cu paiul
Portret- tehnica suflării cu paiul
Tehnica suflării culorii cu paiul este simplă și presupune o recuzită minimă:

-culori de apă;
-pensulă mare;
-un pai de băut;
-coală de desen;
-carioca neagră (opțional).

Mod de realizare:

1. Trasați un chip de copil, folosind carioca neagră, apoi colorați elementele importante (ochi, limbă etc).

2. Diluați culoare, picurați cu pensula pe coala de desen și suflați cu paiul, direcționând aerul astfel încât să împrăștie culoarea.

Alte lucrări pe aceeași temă:

Spor!
Cu drag,
Loreta Țivlea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu