joi, 31 ianuarie 2019

Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”

Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”
Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”
Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”
Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”
Punctul, element de limbaj plastic: „Copaci înfloriți”
Lucrare- elevi 6-7 ani

Limbajul plastic este un limbaj metaforic, ce introduce valori în viața spirituală a elevilor și le dezvoltă entuziasmul pentru cultura artistică, dar este totodată și un sistem de relații stabilite convențional între anumite semne.

Elementele plastice: punctul, linia, forma plană, volumul, culoarea, devin elemente de limbaj plastic numai în perspectiva unei semnificații și atunci când sunt structurate expresiv. Relațiile dintre semnele plastice prin limbajul lor specific definesc expresivitatea compoziției.

„Punctul este un amănunt și cine stăpâneşte amănuntul, cucerește universul.” (M. Niculae- artist plastic contemporan)

Pentru a fi punct, suprafața colorată trebuie să fie minusculă, în raport cu celelalte elemente plastice și cu suprafața de lucru, pentru a nu deveni el însuși suprafață.

În creațiile plastice punctele au o gamă largă de manifestare, putând reprezenta orice formă plană sau spațială, cu condiția să fie reduse dimensional și să respecte principiile compoziționale.

Când capătă forma unei suprafețe plane, punctul are două dimensiuni: lungime și lățime, aproximativ egale. Dacă se mărește una din dimensiuni, respectând-o pe cealaltă se obține o linie.

Punctul poate fi mic, mediu, mare, foarte mare. Forma sa poate căpăta un infinit de configurații.

Pot fi considerate puncte:

-figurile geometrice de bază (triunghi, pătrat, romb, cerc etc.) atunci când au dimensiuni foarte mici; 

-forme naturale de mici dimensiuni (semințe, pietricele, insecte, nisip, cristale, picături de ploaie, fulgi de zăpadă, ochi, ornamente, pete pe pielea animalelor, florile pe câmp, stele pe cer, spectatorii în tribună, flori, fructe sau frunze în pomi etc.), precum şi acele forme care par mici datorită depărtării ( păsări, vapoare, aștri etc.);

-forme abstracte.

Metode de obținere a punctelor:

-pulverizare, folosind pulverizatorul; stropii obținuți reprezentând puncte;

-stropire, folosind pensula, periuța de dinți, penița etc;

-folosind șablonul, se obțin puncte de dimensiuni egale și având aceeași formă;

-colajul, folosind bucăți mici de hârtie obținute prin ruperea spontană a hârtiei, tăiere sau perforare;

-amprenta, folosind vârful creionului, peniței, pensulei sau capătul neascuțit al creionului, guma de șters, bețișoarele igienice, vârful degetelor etc.

Acestea fiind spuse, copilașii mei de clasă pregătitoare s-au manifestat artistic, fiecare după propria imaginație. Noi am ales ca modalitate de obținere a punctelor plastice amprentarea gumei creionului.

Astfel, pentru realizarea punctelor, am apelat la creionul cu guma înmuiată în vopsea fluidă, acestea jucând rolul unor ștampile miniaturale. Pentru o reușită sigură, trebuie să folosiți creioane cu guma nouă. Guma de șters folosită se rotunjește, iar utilizarea ei pentru punctare devine greoaie. 

O modalitate și mai simplă de obținere a punctelor plastice este prin folosirea bețișoarelor igienice. Vata de pe acestea absoarbe culoarea și facilitează obținerea unui număr mare de puncte pentru o singură înmuiere în vopsea.

Spor la punctat și vouă!
Cu drag,
Loreta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu