joi, 22 noiembrie 2018

Forma spontană- „Pădure tânără”

Pădure tânără
Pădure tânără
Pădure tânără
Pădure tânără
Pădure tânără
Pădure tânără
Lucrare- elevi 6-7 ani

Forma plastică plană poate fi denumită formă spontană și se poate realiza prin: fuzionarea culorilor, curgere liberă, stropire forțată, scurgere aderentă, dirijarea jetului de aer, sfoara colorată, monotipia  etc.

Stropirea forțată se poate face pe suport umed sau uscat, cu orice fel de instrument: pensula, periuța de dinți sau alte instrumente.

Scurgerea aderentă se realizează prin dirijarea culorii fluidizate, depuse pe suport, schimbând poziția acestuia, în diferite sensuri. Operațiunea se poate repeta de mai multe ori, cu diverse culori, urmărindu-se chiar suprapunerea urmelor de culoare.

Pădurea tânără pe care am propus-o elevilor mei astăzi se realizează combinând stropirea forțată și scurgerea aderentă a culorii. Pentru că lucrez cu copii micuți, a căror vârstă predominantă este de 6 ani, am optat pentru o abordare simplă. 

Materiale necesare:

-culori de apă;
-pahar cu apă;
-pensule cu perii moi pentru pictură și cu perii aspri pentru stropit.

Modalități de realizare:

1. Aplicați pete de vopsea bine fluidizată. Asigurați-vă că petele de culoare conțin suficientă apă ca să se producă scurgerea.

2. Ridicați planșa în poziție verticală și așteptați ca vopseaua să se scurgă. Reașezați coala pe masă, curățați vopseaua scursă și pregătiți o pensulă cu perii aspri, potrivită pentru stropit.

3.  Stropiți vopsea de diferite culori, pentru a sugera iarba și florile.

4. Folosind o carioca neagră, desenați câteva păsări în zbor.

Spor!
Cu drag,
Didactice de 10(zece)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu