marți, 2 octombrie 2018

Ursul păcălit de vulpe - jocuri didactice

Ursul păcălit de vulpe
Ursul păcălit de vulpe
Astăzi a venit și vremea poveștii „Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă. Banal, ați putea spune! Sau dacă sunteți ceva mai indulgenți, ați crede că această poveste deja cunoscută elevilor nu poate aduce nimic nou într-o activitate. Poate că ar fi ceva adevăr, dacă demersul didactic ar urma traseul clasic. 

Pentru a revitaliza povestea și pentru a capta interesul copiilor pentru ceva deja cunoscut, am schimbat abordarea și i-am invitat la joacă. Jocul e totdeauna pe placul copiilor și niciodată refuzat. Mai mult, numai când aud cuvântul „joc” se animă și se mobilizează imediat.
Ursul păcălit de vulpe
Ursul păcălit de vulpe
Jocurile desfășurate de noi, în urma lecturării poveștii:

1. Jocul cuvintelor

Fiecare elev rostește un cuvânt care are legătură cu povestea citită. Acest joc are ca scop identificarea a cât mai multor detalii reținute de elevi, după prima lectură. Numărul de cuvinte identificate este în strânsă legătură cu calitatea lecturii, atenția elevilor și puterea lor de decizie în identificarea soluției.

Eu am fost uimită de numărul mare de cuvinte identificare de elevi ca având legătură cu textul citit. Practic, fiecare elev a avut să-mi spună ceva.

2. Jocul însușirilor- „Cum este?/Cum arată?”

Se oferă copiilor un set de jetoane care ilustrează personajele poveștii: ursul, vulpea, țăranul. Jetoanele sunt introduse într-o cutie sau sunt așezate cu fața în jos, pe masă, astfel încât să nu poată fi identificate de aceștia. Fiecare copil extrage, în mod aleatoriu, un jeton și rostește o însușire potrivită cu personajul poveștii. Aveți grijă ca periodic să amestecați jetoanele, asigurând extragerea tuturor imaginilor.

Pentru obținerea jetoanelor, imprimați imaginea de mai jos, colorați personajele poveștii și utilizați-le în susținerea jocului.
Ursul păcălit de vulpe
3. Jocul acțiunilor- „Ce face?”

Jocul acțiunilor se desfășoară cu aceleași jetoane și aceleași reguli ca jocul însușirilor, singura deosebire constând în faptul că de data aceasta se solicită elevilor identificarea de acțiuni făcute de personajele poveștii.

Dacă și voi vă jucați cu elevii, vă aștept cu idei de jocuri sau cu păreri.

Cu drag,
Didactice de 10(zece)

Un comentariu:

Unknown spunea...

Minunat lucrati! Succes in continuare!

Trimiteți un comentariu