marți, 7 mai 2019

„Omida matematică” sau numerele naturale 0-31

 „Omida matematică”
 „Omida matematică”
 „Omida matematică”
Știți bine că, în clasa pregătitoare, elevii studiază numerele naturale până la 31. Nu-i chiar complicat pentru ei, mai ales că mulți reușesc să numere crescător și descrescător până la 100, de cele mai multe ori individual, fără sprijin și fără suport vizual. Cu toate acestea, am considerat că fixarea cunoștințelor tuturor copiilor este la fel de importantă ca performanța individuală și le-am conceput piticilor mei o „Omidă matematică”.

În fapt, „Omida matematică” nu este decât o axă a numerelor naturale din concentrul 0-31, prezentată într-un mod jucăuș, copilăresc și fără pretenția de a fi tratată serios.

Pentru momentul când lipiți această „Omidă matematică” pe perete, puteți concepe un joc. Spre exemplu: 
-fetele citesc numerele pare, iar băieții numerele impare;
-fetele citesc numerele de pe bulinele colorate în culori calde, băieții pe cele scrise pe culori reci;
-un copil citește un număr, celălalt îi găsește vecinii etc.
Soluții sunt multe. Important este ca evenimentul să fie însoțit de participarea elevilor.

Eu am optat să lipesc „Omida matematică” deasupra tablei. Am gândit că astfel o vor avea mereu în față și o vor putea utiliza atunci când întâmpină greutăți în stabilirea „vecinilor unui număr” sau când vor dori să numere din 2 în 2, din 3 în 3 și tot așa.

Datorită numărului mare de elemente, e bine de știut că omida asta-i mărișoară, are 31 de buline pentru corp și încă una pentru cap. Deci, trebuie să-i găsiți un loc potrivit pentru a o lipi. În imaginile pe care vi le atașez, nu o puteți vedea pe toată, tocmai din acest motiv: e luuuungă cât un tren de marfă! :)

Elementele pe care le puteți decupa, au fost gândite în două variante. 

1. Prima variantă este cea pe care și eu am ales-o și presupune imprimarea setului de imagini alb-negru, pe hârtie sau carton colorat, apoi decupare și lipire. Această variantă presupune costuri mai mic, motivul opțiunii mele.
2. Varianta a doua este cea în care imaginile vin deja colorate, le imprimați, le decupați și le montați pe perete. Varianta aceasta este mai costisitoare, pentru că presupune să aveți o imprimantă color.
Spor!
Cu drag,
Loreta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu