marți, 29 martie 2016

Laleaua - amprentarea palmei

3/29/2016
Copilașii mei sunt pasionați de jocul cu culorile. Zic acest lucru și la propriu și la figurat. Iată ce a ieșit după câteva minute în care și-au pictat palmele.
„Laleaua”- elevi 7 ani
Laleaua - amprentarea palmei
Laleaua - amprentarea palmei
Laleaua - amprentarea palmei
Laleaua - amprentarea palmei
Realizarea lalelelor prin amprentarea palmei este un proiect simplu:

1. Prima fază presupune asigurarea unui fond colorat pe suprafața de lucru.

2. Faza a doua a picturii se realizează direct cu pensula pe palmă. Copilașii mei au utilizat culorile favorite, le-au combinat și le-au aplicat pe palma stângă, până pe degete. După ce toată palma este acoperită cu generozitate de culoare umedă, se trece la amprentare. Apăsați cu ceva forță și ridicați. A apărut cupa lalelei? Dacă „Da!”, acum e momentul pentru pasul următor.

3. Trasați tulpina și frunzele lalelei și nu uitați să faceți curat la masa de lucru. E mare nevoie!

Spor!
Cu drag,
Loreta Țivlea

duminică, 27 martie 2016

10(zece) modele de diplome pentru Paști

3/27/2016 0
Diplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de PaștiDiplome de Paști
Pentru momentul la care voi organiza activități care marchează Sărbătorile Pascale, am pregătit câteva modele de diplome pentru copii. Dacă vă simțiți inspirați, le puteți folosi și voi pentru activitățile voastre.

Succes!
Cu drag,
Loreta

joi, 24 martie 2016

Zambila - dactilopictură

3/24/2016
Ideea lucrării de astăzi a apărut simplu, de la o zambilă dolofană pe care am fotografiat-o zilele trecute, după o ploaie ce părea interminabilă. De ce am ales dactilopictura? Simplu! Copiii mei o iubesc, mai mult decât iubesc alte tehnici de lucru.

Dactilopictura este o modalitate directă de exprimare a creativității. Mânuirea nemijlocită a culorii e magică pentru copii. Și atunci când nu le propun realizarea unor lucrări în acestă tehnică, copiii se abțin cu greu să-și vâre mânuțele-n culori și asta pentru că-i rog să n-o facă. Apoi ce fericire mai mare ca aceea ar putea fi, nu să le dau voie, ci să-i rog să se „murdărească”. Adevărat că astăzi și eu am plecat cu manșetele decorate cu verde, dar ce mai contează... Lucrările au ieșit minunat și vă las pe voi să hotărâți care vă place cel mai mult.
„Zambila”- elevi 7 ani
Zambila - dactilopictură
Zambila - dactilopictură
Zambila - dactilopictură
Zambila - dactilopictură
Voi cum procedați?
Cu drag,
Loreta
                 

marți, 22 martie 2016

Iriși - tehnica formelor spontane

3/22/2016
Astăzi am avut o surpriză plăcută din partea elevilor mei. Le-am propus spre abordare tehnica formelor spontane. S-au bucurat ca de o dragă amintire. Această tehnică de lucru a mai fost abordată de copilașii mei și în trecut, când au realizat fluturi, nori colorați ori păsări în zbor. Astăzi a venit și rândul florilor, măcar că afară e încă rece.
„Iriși”- elevi 7 ani
Iriși - tehnica formelor spontane
Iriși - tehnica formelor spontane
Iriși - tehnica formelor spontane
Iriși - tehnica formelor spontane
Iriși - tehnica formelor spontane
Deși această tehnică de lucru implică hazardul și jocul în destul de mare măsură, am observat la artiștii mei diferențe în abordare. Am elevi care sunt riguroși și atunci când vine vorba de creație liberă și am copilași ce au o abordare „sălbatică” a culorii, ce domină spațiul de lucru, crează fără să încerce exprimarea riguroasă a formei, ci mai degrabă abordează spontan o idee.

Irișii de mai sus se realizează prin tehnica formelor spontane, după ce ați dat fondul lucrării și ați așteptat suficient timp cât să se usuce hârtia. Deja uscată, hârtia se pliază pe lungime, realizând două jumătăți, se pictează irișii doar pe jumătate de coală, apoi se suprapune și se presează ușor. Astfel se imprimă desenul și pe cealaltă jumătate, realizând floarea. Cu mâna liberă, se trasează codița, urmărind pliul hârtiei și se desenează frunze verzi.

Ce spuneți, vă place? 
Cu drag,
Loreta
                


sâmbătă, 19 martie 2016

Cum să îți ornamentezi clasa cu flori enorme

3/19/2016 0
Ornamentarea sălii de clasă poate reprezenta o provocare în fiecare anotimp. Iată câteva modele de flori ce vă pot împodobi spațiul repede și pot fi menținute pe perete mai multe luni.

Florile enorme pe care vi le propun sunt simplu de realizat, nu implică efort mare la decupat, presupun o gamă restrânsă de materiale utilizate, dar prin dimensiuni, devin foarte decorative.
Flori enorme
Flori enorme
Flori enorme
 flori enorme
Materiale necesare:
-hârtie colorată (cartonată) A4 sau A3, în funcție de dimensiunile pe care doriți să le aibă florile;
-lipici solid;
-foarfecă.

Mod de realizare:

1. Tăiați benzi de hârtie colorată, pe lungimea colii.

2. Decupați discuri colorate, pentru centrul florilor.

3. Îndoiți benzile decupate și lipiți-le ambele capete pe spatele discului. Îmbinați cu o zi înainte de a le așeza pe perete, pentru a le da timp să se usuce. Sunt greoaie și se dezlipesc sub propria greutate.

4. Decupați tulpinile și frunzele.

5. Îmbinați-le cu lipici solid direct pe perete. Lipiciul solid se poate curăța repede cu un burete și puțină apă, atunci când vă doriți să le scoateți.

Spor!
Cu drag,
 Loreta
                

miercuri, 16 martie 2016

Câmp cu flori - pictură fără pensulă

3/16/2016 2
Abordez împreună cu elevii mei tot soiul de modalități de exprimare a emoțiilor, a trăirilor, a gândurilor, a imaginației. 

Astăzi a venit și rândul picturii fără pensulă. Adevărat că ei nu sunt complet străini de acest concept. Martore sunt manșetele cămășuțelor, participante fără voie la proiect.

Câmp cu flori: tamponare (fond) + dactilopictură (flori)
Câmp cu flori - pictură fără pensulă
Câmp cu flori - pictură fără pensulă
Câmp cu flori - pictură fără pensulă dactilopictură
Câmp cu flori: tamponare (fond) + dactilopictură (flori)
Câmp cu flori: tamponare (fond) + dactilopictură (flori)
„Câmp cu flori”- elevi 7 ani

Pentru realizarea câmpului cu flori ne-am folosit de hârtie mototolită (o coală A4 întreagă, să fie ghemul mare), de degete și culori de apă. Fondul a fost aplicat prin tamponare cu hârtie îmbibată în culoare. Florile sunt rezultatul exersării dactilopicturii, deci îmbibați degețelele adânc în vopsea și la treabă!

Spor!
Cu drag,

luni, 14 martie 2016

Mami, tu ce-ți dorești?

3/14/2016 0
Mami, tu ce-ți dorești?
Îmi amintesc cum în urmă cu ceva ani, în prejma unei sărbători, mă agitam să pun cap la cap toate detaliile, întrebând pe toți ai casei ce-și doresc.

Fiu-miu, plictisit să mă tot urmărească din priviri, s-a apropiat și mi-a zis: „Mami,tu ce-ți dorești?” Avea dreptate. Eu ce-mi doresc? L-am privit. Mă privea cu mutrița serioasă, cu sprâncenele adunate grămadă deasupra nasului și aștepta imperativ un răspuns. M-am aplecat și i-am zis: „Timp, vreau timp suficient să le rezolv pe toate.” S-a uitat la mine nedumerit, de-a dreptul contrariat, a zburlit și mai tare sprâncenele la mine și pe un ton aproape certăreț, așa cum te-ai adresa unei persoane care nu vrea ori nu poate să gândească limpede, mi-a replicat: „Și n-ai? Cheamă-l pe tata!” Pentru el, tata era soluția. 

M-am oprit. Copilul avea dreptate. Aveam nevoie de ajutor. Da, să-l chem pe tata ar fi fost o soluție, doar că el este ocupat. Încerca, fără prea mulți sorți de izbândă, să depaneze mașina de spălat rufe, care tocmai atunci își găsise momentul prielnic să nu mai evacueze apa.

Las toate. Din baie se aude apa curgând. E clar, durează! S-a dus și opțiunea „tata”, dacă nu fac ceva, orice și repede. Mă așez. Caut în agendă numărul de telefon al celor de la WashService. Mi-l dăduse o prietenă, așa preventiv, după ce trecuse printr-o situație asemănătoare. Îl căpătase la rândul ei de la altcineva, care fusese mulțumit de prestația lor și-mi zisese: „Uite, dacă vei avea nevoie vreodată, sună-i! Sunt tare prompți, vin gratuit la tine acasă, constată, repară și pleacă. Nici nu știi că au fost acolo. Dacă nu ai mare lucru, te sfătuiesc la telefon.” 

Era clar. Momentul despre care ea îmi vorbise, așa doar ipotetic, sosise. Mă relaxez și sun. Restul e istorie...o istorie cu sfârșit fericit. 

Dacă și tu ai nevoie de ajutor, mașina ta de spălat și-a luat câteva zile libere și nu te mai ajută, intră pe site sau sună! Fac ei o magie și o pun la treabă iar. Convinge-te!

Animale diurne și animale nocturne

3/14/2016 0
Sunt situații în care, pentru exemplificare, avem nevoie de imagini, planșe, desene, scheme. Imaginile de mai jos pot fi utilizate la clasele mici atunci când le vorbiți elevilor dumneavoastră despre animalele diurne și animalele nocturne. 

Planșa poate fi imprimată pe hârtie A3 ori A4, în funcție de nevoile dumneavoastră. Aveți, deasemenea, posibilitate să studiați în paralel cele două categorii de animale listând planșa numărul 1 sau separat listând planșele numărul 2 și numărul 3.

1. Animale diurne și animale nocturne
Animale diurne și animale nocturne
                                                        2. Animale diurne                                                            Animale diurne și animale nocturne
3. Animale nocturne
Animale diurne și animale nocturne
  
Spor!
Cu drag,
Loreta

duminică, 13 martie 2016

Pe urmele ursitoarelor

3/13/2016 0
Pe urmele ursitoarelor
Credința populară leagă cursul vieții omului de un anume destin de la care nimeni nu se poate abate. Destinul îl primește omul la naștere, de la ursitoare. De aici și zicala: „așa i-a fost scris”.

Ursitoarele sunt zâne, fecioare curate, nepătate și nemuritoare, de o frumusețe nepământeană. Surori cu ielele, ele vin în nopțile fără soț (3, 5, 7) din prima săptămână de viață a omului și îi menesc soarta.

Cea mare dintre ele este Torcătoarea. Ea vine îmbrăcată adesea cu o haină de aur, putând înfiptă-n brâu o furcă de aur pe care stă un caier de lână albă sau neagră amestecată cu mătase și fire de aur. Torcătoarea ține furca și fusul și toarce firul vieții omului.

A doua ursitoare este Depănătoarea. Aceasta deapănă firul vieții omului, dă coerență vieții și stabilește destinul nou-născutului.

A treia este Curmătoarea. Ea hotărăște când și cum va scurta firul vieții și dictează zilele omului.

Odată ce menirea este scrisă în Cartea Sorții, se spune că nu mai poate fi schimbată, ci doar influențată de vrăjitoare care știu să desfacă o parte a ursirii.

Tradiția mai spune că în noaptea în care vin ursitoarele trebuie păstrată liniște totală pentru a nu tulbura destinul, iar în încăpere să fie așezată o masă întinsă, cu bunătăți, pentru a le îmbuna și a ursi o viață fericită copilului.

Pornind pe urmele ursitoarelor, Ursulla a pregătit o trupă de ursitoare profesioniste, care să aducă un crâmpei de basm în seara botezului copilului tău.

Nostalgici după poveștile cu zâne și vrăjitoare, părinții moderni încearcă să-și retrăiască propria copilărie, iar petrecerile de botez sunt adesea vizitate de ursitoarele Ursullei. Deschisă către noi sugestii, Ursulla a pregătit cinci pachete de servicii menite să vă bucure invitații și să cinstească bucuria venirii pe lume a unui nou prunc și a unui nou destin.

Cu timpul, prietenii Ursullei se vor transforma ca prin magie în prinți și prințese, în super eroi sau pirați, în personaje îndrăgite din desenele animate, pentru ca puiul vostru să poată avea an de an o petrecere de neuitat. Cei mici vor sta câteva ore magice în compania prietenilor Ursullei care se vor ocupa de întreaga petrecere: cântece, dansuri, jocuri, picturi pe față, voie bună și distracție.

Dacă apelezi la Ursulla împreună cu un prieten, veți beneficia fiecare de o reducere de 10%, indiferent de pachetul solicitat.

Ursulla a mai pregătit pentru tine și alte surprize.  N-ai vrea să le cunoști?

Distracție plăcută!

duminică, 6 martie 2016

Felicitare pentru Ziua Mamei

3/06/2016 0
Mai sunt două zile până la Ziua Mamei și-mi doresc să lucrez alături de copilașii clasei mele o felicitare inedită. 

M-am tot gândit ce model să le propun pentru mâine și iată ce a ieșit. Mie mi-a luat aproximativ 30 de minute. Lor cred că le va lua ceva mai mult timp, dar vor avea parte de ajutor.
Felicitare pentru Ziua Mamei
Felicitare pentru Ziua Mamei
Felicitare pentru Ziua Mamei

Materiale necesare:
Felicitare pentru Ziua Mamei-hârtie colorată,
-foarfecă,-lipici,
-pix cu glitter (pentru detaliile metalice).

Mod de realizare:

1. Imprimați șablonul și decupați cu grijă pe contur.

2. Pliați felicitarea și decorați exteriorul.

3. Lipiți coală albă la interiorul felicitării, pentru a putea scrie mesajul.

4. Scrieți ceva frumos mamelor și dăruiți cu dragoste.

Spor! 
Cu drag,
Loreta
               

joi, 3 martie 2016

Complimente pe care copilul are nevoie să le audă

3/03/2016 1
Complimente pe care copilul are nevoie să le audă
Gândeşte-te cum te simţi atunci când şefii îţi apreciază contribuţia la un proiect sau când o colegă îţi admiră rochia, ori îţi arată recunoştinţă pentru un ajutor pe care i l-ai dat. Toate acestea te fac să te simţi bine, cu siguranţă. Imaginează-ţi acum ce putere pot avea astfel de complimente asupra copilului tău! Un copil care se simte apreciat poate să mute munţii din loc.
Studiile de specialitate au arătat că cele mai motivaţionale complimente pentru copii sunt cele care au legătură cu efortul depus pentru munca sa, cu tehnicile folosite pentru atingerea obiectivului propus şi care le laudă perseverenţa şi implicarea.
Ţinând cont de rezultatele cercetării şi de faptul că orice părinte îşi doreşte un copil puternic şi hotărât, iată complimentele pe care ai putea să i le faci micuţului tău cât mai des.

Admiră-i caracterul
De fiecare dată când copilul tău se arată empatic, bun, onest, de încredere, nu rata ocazia să îi lauzi atitudinea. Integritatea este valoroasă în ziua de azi, mai ales că e o trăsătură din ce în ce mai rar întâlnită.

Laudă-l când este respectuos
Poate că este mai uşor să observi defectele cuiva şi să nu ratezi nicio ocazie să îl taxezi atunci când greşeşte, dar încearcă să observi mai întâi lucrurile pozitive. Asigură-l pe copilul tău că, chiar dacă nu îţi aminteşti de fiecare dată să îi spui, îl admiri şi îl apreciezi pentru felul în care se poartă cu cei din jurul lui.

Mulţumeşte-i pentru faptul că este copilul tău
Cei mai mulţi copiii au nevoie să ştie cât sunt de importanţi şi valoroşi doar pentru că există. Nu ezita să îi amintești tot timpul că ești mândru să îi fii părinte.

Arată-i recunoştinţă când te ajută
Copiii au nevoie să ştie că şi contribuţia lor contează, că adulţii o observă şi o preţuiesc. Aşadar, atunci când te ajută să faci ordine în casă sau aranjează masa, nu lăsa aportul lui să treacă neobservat.

Laudă-l când învaţă ceva nou
Atunci când un compliment este făcut la momentul potrivit şi în maniera cea mai potrivită, poate avea efectul unui bulgare de zăpadă, făcându-l pe copil să continue în această direcţie şi să înveţe noi şi noi lucruri.

Laudă-i stilul
De la modul în care se îmbracă, până la felul în care aranjează masa, copiii au nevoie să audă şi complimente care au legătură cu stilul şi simţul lor estetic. Chiar dacă nu eşti întotdeauna de acord cu felul în care s-a îmbrăcat, de exemplu, nu te zgârci în a-l lăuda pentru imaginaţia pe care o are.

Admiră-i prietenii
Vorbeşte admirativ despre prietenii lui, dar fă acest lucru doar dacă poţi vorbi cu sinceritate despre aceştia.