vineri, 30 ianuarie 2015

Fișă de lucru - Ești român! Îți cunoști țara? - clasa pregătitoare (C.L.R. + A.V.A.P.)

1/30/2015 0
fisa româniaAceastă fișă de lucru poate fi aplicată în cadrul unei activități desfășurate cu ocazia Zilei României sau într-o altă activitate în care le vorbiți elevilor despre țara lor. 
Am elaborat-o pentru elevii clasei pregătitoare, dar poate fi aplicată și elevilor de clasa întâi. 

Puteți găsi fișa de lucru în format word aici.

Mult succes!
Cu drag,

miercuri, 28 ianuarie 2015

Fișă de evaluare - Primăvara, clasa pregătitoare (C.L.R.)

1/28/2015 0
„Primăvara” este o fişă de evaluare ce poate fi aplicată elevilor de clasă pregătitoare. Am elaborat această fișă de lucru pentru elevii, dar n-am apucat să o aplic. Va veni și rândul ei. Elementele grafice incluse au legătura directă cu anotimpul descris.

Dacă doriţi să faceţi modificări şi adaptări, vă invit să descărcaţi fişa în format Word de aici.

Mult succes!
Cu drag,

marți, 27 ianuarie 2015

Fișă de evaluare - Supa de legume, clasa pregătitoare (C.L.R.)

1/27/2015 0
„Supa de legume” este o fişă de evaluare ce poate fi aplicată elevilor de clasă pregătitoare. Am inclus în această fișă câteva elemente grafice amuzante, pe care le-am aplicat deja elevilor mei. Ce-i drept, lor le-am scris direct pe caiete și s-au dovedit ușor de executat.

În măsura în care vă doriţi să faceţi modificări şi adaptări, vă invit să descărcaţi fişa în format Word de aici.

Mult succes!
Cu drag,
                   

luni, 26 ianuarie 2015

Fișă de evaluare (C.L.R.), Unitatea tematică „Iarna”, clasa pregătitoare

1/26/2015 0
Această fişă de evaluare poate fi aplicată elevilor de clasă pregătitoare la finele unității tematice „Iarna”.

În măsura în care vă doriţi să faceţi modificări şi adaptări, vă invit să descărcaţi fişa în format Word de aici.

Mult succes!
Cu drag,

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Ecusoane tricolore

1/24/2015 0
Bine v-am regăsit dragi românași și româncuțe! Chiar dacă aniversarea „Micii Uniri” a trecut, m-am gândit să vă ofer câteva modele de ecusoane tricolore. 

1. Ecuson tricolor pentru 24 Ianuarie;

Pentru confecționarea acestuia puteți fie să imprimați doar partea centrală și să atașați o panglică tricoloră de mătase, fie să-l decupați în totalitate pe cel oferit în partea dreaptă și dumneavoastră doar să atașați acul de siguranță din spate.

2. Ecuson tricolor pentru Ziua Națională a României;

Pentru confecționarea acestuia se procedează similar exemplului anterior. Ați putea spune că în centrul ecusonului n-am așezat tocmai harta României de la 1918. Ei bine, de Ziua României vreau să mă bucur de țara mea așa cum este ea astăzi. Dacă sunteți de altă părere, puteți modifica. Găsiți varianta în word aici.


3. Ecuson floare tricoloră;

Acest tip de ecuson poate fi folosit în situații diferite. Îl puteți realiza și în alte culori (roz, bleu), după preferințele copiilor și să-l folosiți pentru o serbare sau alt tip de festivitate.

Pentru realizarea lui aveți nevoie de:
-hârtie colorată;
-lipici;
-bandă tricoloră de mătase;
-ac de siguranță;
-carton alb;
-foarfecă;
-bandă adezivă.

Dacă aveți toate materialele, puteți decupa câte cinci petale din fiecare culoare și un cerc din cartonul alb, ca în exemplul de mai jos. Dacă vă este mai simplu, puteți imprima și decupa modelul oferit.

Ați decupat? Bine! Prindeți acum panglica tricoloră folosind capsatorul de hârtie și lipiți petalele pe suportul de carton. 

Ca să finalizați totul, tăiați o bucată de bandă adezivă și montați acul de siguranță, pe spate.
Acum că sunteți gata, vă premiez cu câte o diplomă de românaș sau româncuță, după caz. Descărcați diplomele de aici.

Mult succes!
Cu drag,                        

vineri, 23 ianuarie 2015

Pentru tine, România mea!

1/23/2015 2
“Unirea este credinţa mea politică, ea este ţinta de mântuire a naţiunii române, la care părinţii noştri au căutat a ajunge şi la care sper că vom putea ajunge. Eu trebuie să fac Unirea în fapt, Unirea deplină, căci sunt dator către naţia care m-a ales şi către istoria faţă de care trebuie să am o responsabilitate.”                                                                                                 
                                                                                                                          Alexandru Ioan Cuza

Nu cred că ne trebuie ocazii speciale pentru a sărbători România, românismul, românii, dar nici nu pot lăsa neobservate evenimentele mărețe pe care istoria acestui neam ni le oferă. Astfel că, astăzi am serbat alături de elevii mei „Mica Unire”.

A fost o activitate plăcută și antrenantă în care am discutat despre sublimul eveniment (găsiți prezentarea ppt utilizată aici). 
Am realizat pentru copii cocarde tricolore din hârtie colorată. Pe lângă faptul că sunt foarte ușor de executat (dacă aveți elevi mai mari le puteți realiza împreună), sunt și estetice. Alte tipuri de ornamente de pus la rever puteți găsi aici și aici.
Sursa info: http://emalascoala.blogspot.ro/2014/12/la-multi-ani-romania.html
Am recreat tricolorul, prin amprentarea mâinilor, unindu-ne întru-un efort comun. Această etapă le-a plăcut lor cel mai mult, nu de alta dar amprentarea palmei, deci scufundarea mânuțelor în vopsea e magică!
După ce am scăpat de culoarea în exces de pe palme, am trecut la decorarea portetului marelui Alexandru Ioan Cuza. Portretul de colorat îl găsiți aici. Acum trebuie să vă mărturisesc sincer că acest tip de activitate nu se numără printre preferatele mele. Nu că nu are și coloratul rostul său. Are și este unul demonstrat, însă prefer activitățile care stimulează într-o măsură mai mare creativitatea elevilor. Aici nu mi-am propus neapărat stimularea creativității, ci mai ales familiarizarea cu chipul domnitorului.  
Pentru starea de bucurie generală, ne-am prins și în horă. Nu pot să vă ofer imagini cu această etapă, deci va trebui să mă credeți pe cuvânt. 

Totuși, puteți găsi aici prezentarea ppt pentru „Hai să-ntindem hora mare!”, pe care am folosit-o ca fond muzical.
Dacă după toate acestea copiii mei vor uita detaliile, dar își vor aminti toată viața de Alexandru Ioan Cuza și măreța sa realizare și vor fi mândri de țara și strămoșii lor, eu voi fi mulțumită.
În rest, toate cele bune vă doresc și nu uitați că suntem români, într-o Românie greu încercată, dar demnă!

Cu drag,

marți, 20 ianuarie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Ciupercuțe”

1/20/2015 2
„Ciupercuțe”: pensulaţie + tamponare + ștampilare + decupare pe contur + colaj;

„Ciupercuțe”-elevi 6 ani;
Am văzut zilele trecute într-o cărticică de povești ilustrată câteva ciuperci frumoase, roșii și cu puncte albe (Amanita muscaria). Inevitabil, m-am întrebat dacă ilustratorul o fi știut că acestea sunt toxice și mai ales dacă popularitatea mare de care se bucură această specie de ciupercă n-ar putea să ne pună în pericol copiii, fără să știm. De aceea, astăzi am îmbinat utilul cu plăcutul. Am discutat despre această specie toxică de ciupercă, dar ne-am și bucurat de aspectul ei inedit.

Amanita muscaria, cunoscută și ca buretele muștelor sau buretele pestriț este o ciupercă otravitoare și psihoactivă.

Este frecventă în pădurile de conifere, fiind extrem de ușor de recunoscut datorită pălăriei roșii-purpurii (cu un diametru de până la 20 cm), cu puncte albe. În funţie de regiune în ţara noastră, această specie de ciuperci se întâlneşte din iulie până în septembrie.

Pălăria şarpelui prezintă pălăria de culoare roşu-intens, cu puncte albe, solzoase, ce dispar după ploaie. Nu trebuie atinsă cu mâna și nici nu se va recolta şi pune peste alte ciuperci, deoarece şi sporii ei sunt toxici. Nici ciupercile de pe o rază de un metru în jurul acestei specii nu se vor recolta, deoarece și acestea pot fi toxice.

Muscărița este foarte cunoscută copiilor de vârstă școlară și preșcolară datorită faptului că în cărţile de desen pentru copii, la grădiniţe şi în primele clase, peste tot apare specia de ciuperci Amanita muscaria - pălăria şarpelui sau muscăriţa. De aceea, NU LĂSAȚI COPIII SĂ RECOLTEZE CIUPERCI!

Cât despre lucrarea de astăzi nu pot să vă spun decât atât:

1. Am colorat cerul prin tamponare, cu un șervețel umed (tamponare);
2. Pentru iarbă am folosit pensula, trăgând tușe verticale (pensulație);
3. Am decupat din hârtie colorată ciupercile pe care le-am și lipit pe suport (colaj);
4. Cu guma de la creion am ștampilat „Poc!”, „Poc!”, „Poc!” punctele albe de pe pălărie (ștampilare).

Multă inspirație vă doresc!
Cu drag,

luni, 19 ianuarie 2015

Jocuri distractive - matematică - partea a doua

1/19/2015 0
Jocuri distractive - matematică - partea a doua
Detectivii
Scop:consolidarea deprinderii de a raporta cantitatea la număr şi a numărului la cantitate; sesizarea locului unui număr în şirul numeric (în concentrul 0-10); verificarea deprinderii de a efectua operaţii de adunare şi scădere cu una şi două unităţi în concentrul 0-10;

Obiective operaţionale:
-să numere corect și conștient în concentrul 0-10;
-să determine locul fiecărui număr în şirul numeric 0-10, stabilind corect vecinii;
-să rezolve operaţii simple de calcul matematic oral folosind simboluri matematice.

Sarcina didactică:
Stabilirea locului unui număr în şirul numeric; Raportarea corectă a numărului la cantitate şi a cantităţii la număr; Efectuarea operaţiilor de adunare şi scădere cu una sau două unităţi.

Materialul didactic: cifre, siluete cu oameni de zăpadă, mături, fulgi de zăpadă, sau alte elemente concepute în concordanță cu anotimpul traversat, insigna de detectiv.

Desfăşurarea jocului:
Se propune copiilor să fie detectivi pentru o zi. Ei trebuie să descopere mai multe mistere. 

1. Pe un panou sunt aşezate cifrele în dezordine. Copii trebuie să aşeze cifrele în ordine crescătoare şi apoi descrescătoare.

2. Conducătorul jocului (învățătorul sau un elev numit) afișează un număr pe panou, iar copii plasează în stânga și dreapta acestuia vecinii numărului dat;

3. Conducătorul jocului (învățătorul sau un elev numit) afișează două cifre diferite pe panou, iar copiii trebuie să aşeze cifrele intermediare.

Exemplu: 2 şi 5. Copiii aşează 3 şi 4.

4. Conducătorul jocului (învățătorul sau un elev numit) prezintă imagini cu un anumit număr de elemente, iar copiii vor forma grupe cu tot atâtea elemente, cu un element mai mult sau cu un element mai puţin.

Variantă:
Copilul ales detectiv va trebui să caute vecinul unui număr şi să formeze o grupă cu tot atâtea elemente câte arată cifra. Apoi va spune dacă doreşte să mai adauge sau să ia un element.

Exemplu: Caută vecinul mai mare al lui 4 şi formează o grupă cu tot atâtea elemente. Adaugă sau ia un element. Un alt copil va rezolva şi afişa exerciţiul: 4+1=5.
La sfârșitul jocului toți elevii vor primi insigna de detectiv.

Ajută-o pe Riţa-Veveriţa!

Scop: consolidarea număratului în concentrul 0-10; cunoaşterea locului fiecărui număr pe axa numerelor naturale; consolidarea deprinderii de a efectua operaţii de adunare şi scădere cu una-două unităţi și a capacităţii de a compune şi descompune un număr dat;

Obiective operaţionale:
-să raporteze cantitatea la număr, respectiv la cifra corespunzătoare, recunoscând şi stabilind vecinii numerelor;
-să efectueze operaţii simple de calcul oral, recunoscând semnificaţia simbolurilor aritmetice (+; –; =);
-să compună şi să descompună un număr dat în variante posibile;

Sarcina didactică:
Elevii numără crescător şi descrescător în concentrul 0-10, fixează locului fiecărui număr în şirul numerelor naturale și efectuează operaţii de calcul matematic în concentrul 0-10;

Materialul didactic: veveriţa, alune, traseul veveriţei, plicuri, jetoane cu cifre.

Desfăşurarea jocului:
Conducătorul jocului (învățătorul) o prezintă pe Riţa-Veveriţa care este foarte supărată pentru că s-a rătăcit. Pentru a ajunge la scorbura sa trebuie să rezolve mai multe sarcini.

Este amenajat un traseu pe care există din loc în loc sarcini.

Copiii sunt împărţiţi în două echipe. Pe rând, câte un copil de la fiecare echipă va alege un plic şi va încerca să rezolve sarcina pentru a ajuta veveriţa.

Fiecare răspuns corect este recompensat cu câte o alună. În final, va câştiga echipa care a adunat cele mai multe alune.

Exemple de sarcini de lucru:

1. Pune în ordine crescătoare numerele naturale 0-10.
2. Pune în ordine descrescătoare numerele naturale 0-10.
3. Numără crescător începând de la 6.
4. Numără descrescător începând de la 8.
5. Găseşte vecinul mai mic al lui 9.
6. Găseşte vecinul mai mare al lui 5.
7. Descoperă cifra care lipseşte 6...8.
8. Formează o grupă cu tot atâtea elemenete câti băieți sunt prezenti azi în clasă.
9. Formeată o grupă cu un element mai mult decât numărul picioarelor unei veveriţe.
10. Mai pune în coş 2 alune. Scrie operaţia corespunzătoare: 6+2=8.
11. Ia din coş 2 alune. Câte au rămas?. Scrie operaţia corespuntătoare: 8–2=6 .
12. Pune 9 nuci în două coşuleţe. Găseşte mai multe variante de descompunere.
13.Completează alunele din coș astfel încât să fie 10 (compunere).

Căştigă echipa care a adunat cele mai multe alune în coşuleţ. Copiii vor primi drept recompense alune şi nuci din proviziile veveriţei.

A câta albinuţă a zburat?
Scop: folosirea corectă a numeralelor cardinale şi ordinale; cunoaşterea locului fiecărui număr în şirul numeric; consolidarea cunoştinţelor despre zilele săptămânii.

Obiective operaţionale:
-să identifice lipsa unui obiect (imagine) dintr-un şir format, să-l denumească utilizând numeralul ordinal corespunzător;
-să stabilească vecinii numerelor naturale în şirul numeric 1-10.

Material didactic: câte o imagine pe care sunt poziţionate 10 albine, pentru fiecare copil şi pentru educatoare, stimulente albinuţe.

Desfăşurarea jocului:
Copiii sunt aşezaţi la măsuţele aranjate în formă de careu, iar în faţa lor este aşezat suportul cu 10 albine. Conducătorul jocului (învățătorul) le cere copiilor să închidă ochii atunci când aud bâzâitul albinei. La semnal, deschid ochii şi spun a câta albină a zburat şi ce albină urmează după ea. Apoi este ridicat jetonul cu cifra corespunzătoare locului elementului luat. Dacă răspunsul copilului este corect, toţi copiii iau albinuţa respectivă de pe suportul propriu pentru a imita zborul ei.

Exemplu: A câta albinuţă a zburat? / A zburat a şaptea albinuţă, iar după ea urmează a opta albinuţă.

Variantă: Conducătorul jocului (învățătorul) enumeră zilele săptămânii şi de fiecare dată lipseşte din enumerare o zi. Copiii descoperă ziua care lipseşte şi precizează locul ei în cadrul zilelor săptămânii. În ultima parte a jocului, vor fi aduşi 5 copii în faţa clasei care se vor prezenta, apoi unul se va ascunde. Copiii trebuie să ghicească cine lipseşte, al câtelea era în şir şi între care copii era aşezat.

În final, toţi copiii vor cânta cântecelul „Albinița

duminică, 18 ianuarie 2015

Jocuri distractive- matematică

1/18/2015 0
Jocuri distractive- matematică
                                                                  La aprozar
Scop: dezvoltarea rapidităţii şi a promptitudinii în gândire prin consolidarea deprinderii de a construi și compara mulțimi de obiecte după anumite criterii date (formă, mărime, relaţii cantitative);

Obiective operaţionale:
-să alcătuiască mulţimi de obiecte după unul sau mai multe criterii date;
-să compare mulţimile din punct de vedere cantitativ, utilizând limbajul matematic corespunzător („mai multe”, „mai puţine”, „tot atâtea”), sesizând constanţa cantităţii indiferent de locul mulţimii;

Sarcina didactică:
Gruparea obiectelor după formă, mărime sau culoare, realizarea corespondenţei între elementele a două mulţimi şi sesizarea diferenței cantitative dintre acestea.

Material didactic: frunze cu cifre, crizanteme ca bonus, jetoane cu fructe şi legume de toamnă, coşulețele toamnei, jetoane.

Desfăşurarea jocului:
Se organizează patru grupe de copii. Fiecare grupă are pe masa de lucru câte 3 coșulețe de carton. Se împart cartonaşe pe care sunt desenate legume sau fructe de toamnă în număr variabil. 

Se afișează pe rând, la loc vizibil (în aprozar) jetoane cu cifrele studiate și se cere copiilor să sorteze după anumite criterii date (formă, mărime, culoare) și să aşeze în coşulețele toamnei „mai multe” , „mai puţine”, sau „tot atâtea” legume sau fructe decât cele din aprozar.

Exemplu:
Se afișează în aprozar un jeton cu cifra... .

Se cere elevilor să sorteze fructele rotunde (legumele roșii, fructele mici, etc) și să așeze în primul coșuleț „mai puţine”, în al doilea „mai multe”, iar în ultimul „tot atâtea” obiecte decât cele din aprozar (de pe jetonul afișat).

Se stabilesc relații de corespondență între mulțimi și se compară mulțimile de obiecte.

Răspunsurile corecte sunt premiate cu câte o crizantemă.

Unde s-a ascuns greierașul?

Scop: consolidarea cunoștințelor despre poziții spațiale și figurile geometrice (recunoaștere, caracteristici).

Obiective operaţionale: 
- să recunoască şi să denumească figurile geometrice, efectuând operaţii logice în ceea ce priveşte sortarea pieselor în funcţie de cerinţele exprimate;
-să identifice poziţii spaţiale şi să plaseze piesele în poziţia spaţială indicată;
-să recunoască şi să denumească poziţiile spaţiale studiate.

Sarcina didactică:
Recunoașterea formelor geometrice şi precizarea atributelor acestora;
Recunoaşterea şi denumirea poziţiilor spaţiale.

Material didactic: jetoane cu figurile geometrice, greierașul-decupaj din carton colorat, chitări-decupaje carton. 

Desfăşurarea jocului:
Jetoanele cu figuri geometrice sunt afișate la loc vizibil. Copiii sunt rugați să închidă ochii iar conducătorul jocului (învățătorul sau un elev numit) așază greierașul. 

Se cere copiilor să deschidă ochii și se adresează întrebarea „Unde s-a ascuns greierașul?”.

Elevii răspund precizând figura geometrică, poziția spațială față de aceasta și caracteristicile figurii geometrice alese.

Exemplu:
Se așază greierașul în spatele (în fața, în stânga, în dreapta, deasupra, etc) unei figuri geometrice (pătrat).

Elevii răspund astfel: Greierașul s-a ascuns în spatele pătratului. Pătratul este figura geometrică cu patru unghiuri și patru laturi egale,

Răspunsurile corecte sunt premiate cu câte o chitară.

Variantă:

Jetoanele cu figuri geometrice în diferite locuri din clasă. 

La întrebarea: „Unde sunt aşezate triunghiurile?”, copiii enumeră locurile în care observă figurile geometrice numite: „Triunghiurile sunt pe masă / sub scaun / lângă greieraş.”

Furnicuța-Hărnicuța
Scop: consolidarea deprinderii de a raporta numărul la cantitate şi cantitatea la număr a numerelor naturale din concentrul 0-10; educarea independenţei în acţiune;                                                    

Obiective operaţionale:
- să formeze mulţimi cu 0-10 elemente după criteriul formei;
- să numere în limitele 0-10 prin încercuire;
- să asocieze cifra cu numărul corespunzător de obiecte şi invers.

Sarcina didactică:
Raportarea cantităţii la număr folosind analizatorii: vizual, auditiv, tactil;

Materialul didactic: jetoane cu numerele naturale de la 0 la 10, siluete furnicuţe, imagine cu un muşuroi, săculeţul furnicuţei.

Desfăşurarea jocului:

Copiii sunt așezați în cerc. Conducătorul jocului (învățătorul în prima fază, apoi un elev numit) va da drumul unui cartonaş pe care este scrisă o cifră să circule de la un copil la altul, din mână în mână. La semnalul „STOP!” al conducătorului de joc, copilul la care s-a oprit cartonaşul îl va arăta tuturor şi va avea sarcina de a duce la muşuroi tot atâtea furnicuţe câte arată cifra/numărul. Se motivează acţiunea: „Am aşezat la muşuroi 5 furnicuţe pentru că pe jeton este cifra 5. ”

Variantă:
Se prezintă săculețul furnicuței, care conține boabe de fasole. Copiii primesc săculeţul pe care îl plimbă din mână în mână. La semnalul „STOP!” al conducătorului de joc, copilul la care se află săculeţul îl pipăie şi spune câte „boabe” (obiecte) sunt în el și duce la mușuroi tot atâtea furnicuțe câte boabe a descoperit.

vineri, 16 ianuarie 2015

Numerele naturale din concentrul 0-10, fișă de lucru, M.E.M,- clasa pregătitoare

1/16/2015 2

Această fişă de evaluare a cunoștințelor despre numerele naturale din concentrul 0-10 am elaborat-o şi o voi aplica elevilor mei de clasă pregătitoare.


Conține exerciții diverse, jocuri matematice distractive, imagini și sarcini de lucru captivante.

În măsura în care vă doriţi să faceţi modificări şi adaptări, vă invit să descărcaţi fişa în format word de aici.

Cu drag,

miercuri, 14 ianuarie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Omul de zăpadă”

1/14/2015 0
Omul de zăpadă: pensulaţie + desen + ruperea spontană a hârtiei + decupare pe contur + colaj;
Omul de zăpadă, pictură, colaj, arte plastice , iarnă, ninsoare, zăpadă,
Omul de zăpadă
Creativitatea este ceva ce cu toţii avem, într-o anumită măsură.Copiii sunt de la natură curioşi, au o imaginaţie bogată, au un potenţial creativ care se poate manifesta în diverse feluri, însă după ce merg la şcoală devin precauţi şi mai puţin inovativi. Din participanți ajung spectatori plictisiţi. Să-i ajuţi pe elevi să-şi dezvolte creativitatea este un obiectiv care merită efortul, chiar şi numai pentru dezvoltarea personală.

Lucrarea de mai sus este un alt proiect realizat împreună cu elevii mei. Au lucrat cu multă bucurie, mai ales că lor le place la maximum să picteze, deci să se „murdărească”. Așa au apărut pe lume cei doi oameni de zăpadă care-și țin de cald unul altuia, pe un viscol năpraznic.

Mod de realizare:
1. Se acoperă coala cu culoare (pensulație);
2. Se rupe cu mâna liberă hârtie albă pentru zăpadă;
3. Se desenează cei doi oameni de zăpadă, folosind creioanele colorate și se decupează pe contur;
4. Se decupează pălăriile din hârtie glasată autocolantă;
5. Se lipesc elementele pe coala de desen, se trasează brațele, folosind creioane colorate;
6. Se decorează cu glitter.

Minunat!
Cu drag,vineri, 9 ianuarie 2015

Kamadeva, Mihai Eminescu

1/09/2015 0
Cu durerile iubirii
Voind sufletu-mi să-l vindec,
L-am chemat în somn pe Kama -
Kamadeva, zeul indic.

El veni, copilul mândru,
Călărind pe-un papagal,
Având zâmbetul făţarnic
Pe-a lui buze de coral.

Aripi are, iar în tolbă-i
El păstrează, ca săgeţi,
Numai flori înveninate
De la Gangele măreţ.

Puse-o floare-atunci-n arcu-i,
Mă lovi cu ea în piept,
Şi de-atunci în orice noapte
Plâng pe patul meu deştept...

Cu săgeata-i otrăvită
A sosit ca să mă certe
Fiul cerului albastru
Ş-al iluziei deşerte.


Știați că...
...poezia "Kamadeva" este ultima poezie tipărită în timpul vieții, fiind publicată în revista ieseană Convorbiri Literare în data de 1 iulie 1887?

...înainte de dispariţia lui Eminescu (1889), cei ce l-au vizitat îşi amintesc de maldărul de hârtii scrise de el în spital? În noaptea când poetul a murit i s-au găsit în buzunarul halatului două poezii: „Viaţa” şi „Stele la cer”.

... ultimul articol semnat de Eminescu în ziarul Timpul a apărut în ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883)?

...inspirația din spatele poeziei "Pe lângă plopii fără soț" a fost Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale?

...în copilarie, Mihai Eminescu obișnuia să își sperie tatăl prinzând serpi din pădure și aducându-i vii în apropierea casei sale? Apoi îl chema să vadă “ce pasăre a prins”.

Cu drag,

joi, 8 ianuarie 2015

Arte plastice-tehnici de lucru: „Iarna”

1/08/2015 0
Iarna: pensulaţie + tehnica suflatului + ruperea spontană a hârtiei + colaj;
Iarnă afară, iarnă și în clasă! Elevii mei de clasă pregătitoare au decorat planșe cu anotimpul hibernal. Peisajele au fost obținute în câțiva plași:
1. Se dă fondul unei coli de desen, utilizând culori care duc cu gândul la iarnă;
2. Se combină culoare cu apă și se suflă copacii, utilizând paiul de băut;
3. Se rupe cu mâna liberă hârtie albă pentru zăpadă și fulgi;
4. Se lipesc elementele rupte pe planșa de desen.

Simplu! Ce spuneți?

Știați că...
...iarna este cel mai scurt anotimp? Durata exactă a anotimpurilor este următoarea: primăvara- 92 zile şi 20 de ore, vara- 93 zile şi 15 ore, toamna- 89 zile şi 19 ore, iar iarna- 89 zile.

...un fulg de zăpadă este format din aproximativ 180 miliarde de molecule de apă?

...aproape toţi fulgii de zăpadă conţin în mijlocul lor o particulă de praf?

...zăpada proaspăt căzută conţine foarte mult aer, cca. 90% - 95%, de aceea este un foarte bun izolator? Asta explică de ce grâul plantat toamna, nu îngheaţă până la venirea primăverii.

...uneori zăpada poate fi roșie, portocalie sau galbenă? Aceste fenomene sunt foarte rare și sunt cauzate de contaminarea zăpezii cu praf, nisip sau alte reziduuri.

...intervalul de timp în care un fulg de zăpadă ajunge de la nori până pe suprafața pământului este de cel puțin o oră?

Cu drag,